"Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o" Exodul 20:11
Cugetarea zilei
"Încă de la început, Sabatul a fost conceput pentru a face posibilă comunicarea sfântă dintre Dumnezeu și om."
Moderator6 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
25236. Postat la 17/02/2014 13:50 - 4127z15h35m
valentina a scris:
Ce nu mai facem astăzi...
Nu știu dacă toată lumea a prins vremurile în care se lua "curentul" mai des. Adică atunci când rețeaua electrică nu era atât de bună, iar penele erau mai dese. Îmi amintesc că, pe când eram copil, petreceam multe zile fără electricitate. Și nu, nu am prins vremurile de dinainte de "89".
Astăzi, după ani buni, am petrecut o zi fără electricitate. M-au năpădit multe amintiri, dar am observat și câteva aspecte care s-au schimbat de-a lungul timpului. Și nu în bine. Sunt unele lucruri pe care nu mai știm să le facem în această epocă a tehnologiei și a gadget-urilor. Te-ai gândit vreodată cum ți-ai petrece o zi fără energie electrică? Ce ai face pe parcursul ei? Ar fi o provocare pentru tine sau te-ai descurca? Mai jos am enumerat câteva din observațiile pe care le-am făcut pe parcursul zilei, constrâns de situație. Nu sunt doar locale și limitate, ci sunt pattern-uri întâlnite pe toate drumurile, în multe situații. Gândește-te care ți s-ar potrivi și trage semnale de alarmă, acolo unde e cazul.
Nu putem trăi fără tehnologie! Ne-am învățat să fim tot timpul înconjurați de gadget-uri așa că, atunci când nu le avem, nu știm cu ce să ne umplem timpul. Ce facem, într-o zi obișnuită, când ne plictisim sau nu avem chef de treabă? Pierdem vremea pe net: Facebook, Youtube, Mail etc. Dar imaginează-ți cum ți-ai petrece o zi departe de tot ce înseamnă tehnologie? Ai putea trăi fără smartphone, tabletă, PC, internet, semnal gsm etc? S-ar putea să zici că da, dar nu știi cât de greu ți-ar fii.
Ne-am pierdut creativitatea! Nu știu dacă realizăm cât de mult timp petrecem în activități mărunte, insignifiante. Oare la ce cifre am ajunge dacă am contoriza toate minutele petrecute pe Facebook, verificându-ne mail-ul, trimițând SMS-uri, privind filmulețe etc? Activități pe care le facem atunci când zicem că suntem "la treabă". Dar, dacă dai deoparte toate aceste elemente, cu ce ți-ai umple timpul? Ai avea destule idei încât să nu te plictisești o zi întreagă? Ai știi cum să petreci acest timp, făcând din el unul de calitate? Îmi amintesc cum mă jucam când eram mic: alergam toată ziua pe afară, inventam tot felul de jocuri, ne distram pe cinste. Ce face un copil astăzi dacă îi iei telecomanda, netul și tableta? Nici nu vreau să mă gândesc!
Nu apreciem timpul de calitate! Tot fiind angrenați în diversele activități ale unei zile, am uitat cum e să petreci timp de calitate. Nu mai știm cum e să te bucuri de o masă mâncată în tihnă. Nu ne mai încântăm cu mirosul paginilor dintr-o carte bună. Nu mai știm cum e să te plimbi fără grijă printr-un colț de natură. Totul în viețile noastre se grăbește. Și ne grăbim și noi, încercând să prindem cât mai mult din ele. De-am fi conștienți că, tocmai prin grabă, "ne ratăm viața".
Una peste alta, când lucruri cu care te-ai obișnuit dispar din peisaj, viața ți se schimbă. O banală întrerupere a energiei electrice mi-a permis să citesc mai mult, să lucrez la unul din visele mele și să mă bucur mai deplin de această zi. Nu realizăm cât de aglomerată ne e viața și cât de multă nevoie avem de pauze. Unele lucruri pe care le făceam cu ușurință în trecut s-ar putea să nu mai fim în stare să le facem astăzi. Să fie și cele de mai sus printre ele?
Moderator
Deconectat
RE: Timpul de calitate care lipsește
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
25241. Postat la 17/02/2014 18:52 - 4127z10h33m
Un experiment bun de pus in practica. Oare cum vor reactiona copiii nostri daca o zi intreaga nu au curent electric. Dar noi?
Adica...al pune in PRACTICA, inseamna mai intai sa ma deconectez de la reteaua electrica, si sa-mi fac mai mult rau decat bine, pentru ca un frigider lasat o zi intreaga fara curent, din el va curge apa...
alimentele se vor altera, ce-i congelat se va dezgheata si nu mai poate fi congelat.
Stai, sa ma mai gandesc, apa calda nu va mai curge...
Fetele nu-si vor putea face temele pentru ca in general aici se scoate materiale pe stampanta...sunt doar cateva exemple de "timp lipsit de calitate"
Nu zic ca timpul trecut era lipsit de calitate, dar erau anumite modalitati si adaptari al timpului respectiv, nu puteai spune atunci, ca un candelabru nu era de calitate, atata timp cat nu se descoperise electricitatea, insa privind invers lucrurile, azi vom prefera lumina electrica in locul candelabrelor, nu?
Eu consider ca tehnologia nu a stricat "timpul de calitate", ci diavolul este cel ce strica tot ce este bun in lumea asta.
Si vreau sa dau un exemplu:
Internetul este un sistem bun de socializare, de informatica, de studiu, de petrecut timpul scriind, putem crea, desena, etc...
Tot atat de usor ii putem accesa partea rea...
Noi, am blocat accesul tuturor programelor cu caracter imoral!
Deci, putem avea un timp de calitate si cu tehnologia in mana.
....................
Nu este un experiment bun sa-ti deconectezi singur curentul electric, crede-ma!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Timpul de calitate care lipsește
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
Hai, sa te ajut un pic...
Ce-ar fi sa discutam despre "timpul de lauda si inchinare in familie".
Cat timp petreceti impreuna cu familia in cant si rugaciune?
Credeti ca timpul partasiei include si masa de seara si discutiile din Cuvantul lui Dumnezeau, cat timp acordati acestui lucru?
Credeti ca acest timp de calitate lipseste din familiile noastre?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.