"Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o" Exodul 20:11
Cugetarea zilei
"Încă de la început, Sabatul a fost conceput pentru a face posibilă comunicarea sfântă dintre Dumnezeu și om."
beyond, nu sunt nici formalista, nici plina de prejudecati cum crezi tu, eu nici n-am spus ca sunt suparata...asa ca lasa comentariile inutile.
Eu am continuat doar sa-mi sustin punctul de vedere cu argumente biblice, nici nu te-am jignit, te-am trecut comentarile la adresa mea cu vederea.
Desi ai rezerve in privinta EXORCISMULUI, il accepti in vocabularul tau de crestin.
Am sa aduc un exemplu in favoarea parerii mele, ca nu trebuie sa ne insusim acest cuvant ca emblema a activitatii Duhului Sfant in noi.
EXEMPLU:
-Eu sunt crestin ORTODOX.
Pot eu sa-mi insusesc acest NUME, desi el nu contine LITERAL nimic rau in el?
Nu, pentru ca stiu ca in spatele acestui nume exista o doctrina impotriva principiilor mele de credinta pe care o urmez.
Asa si cu cuvantul EXORCISM, desi din punct de vedere LITERAL nu contine nimic rau, nu pot sa mi-l insusesc, pentru ca sub acest CUVANT, sta ascunse tot felul de practici oculte.
Poate asa vei intelege ca TEAMA DE DUMNEZEU, este inceputul intelepciunii!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Am înțeles opinia ta.
Mie îmi place însă să fiu câteodată paradoxal.
Așa cum Domnul Iisus îndrăznea să le încalce prejudecățile evreilor, vindecând în Sabat, tot așa și eu aș putea să-ți încalc ție prejudecățile spunând că sunt ortodox.
Pentru că ortodox înseamnă "drept-credincios".
Pot, de asemenea, să spun că sunt "sâmbătar" pentru că păzesc sâmbăta și apreciez valoarea sărbătorilor evreiești.
Pot să spun că sunt și "catolic", deoarece catolic înseamnă "universal". Adică pentru mine, credința e universală, trecând barierele de rasă, naționalitate, sex etc.
Și pot să spun că sunt și adventist fiindcă advent înseamnă venirea Domnului Iisus.
Dacă pe tine, Lucia, te deranjează câte un cuvânt, cred că am găsit rezolvarea. Și ți-am spus-o: când mă voi adresa ție despre "exorcizare", voi scrie "scoaterea demonilor."
Oricum, dacă tu ai fost chiar atât de implicată în fenomenul exorcismelor bisericești încât acum sufli și-n iaurt (după ce te-ai fript cu ciorbă), ți-am spus:
CÂND MĂ VOI ADRESA ȚIE, VOI OCOLI VERBUL "a exorciza".
P.S.
Nu știu cum ai ajuns tu să compari exorcizarea cu ortodoxia.
Căci ortodoxia este foarte cunoscută și foarte experimentată, fiind o religie milenară. Așa că știm cu toții devierile ei de la Adevăr, și ne ferim.
Dar exorcizarea este un fenomen mult mai puțin cunoscut și experimentat. Nu știu ce anume din exorcizare te-a făcut pe tine să crezi că e ceva deviant.
Ar fi fost bine daca ai fi inteles opinia mea, dar se pare ca nu ai inteles nimic.
beyond a scris:
"Oricum, daca tu ai fost chiar atat de implicata in fenomenul exorcismelor bisericesti incat acum sufli si-n iaurt..."
Pe ce te bazezi cand faci asemenea afirmatii ?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Aceast topic, pentru mine personal a fost o temă pentru acasă pentru toată săptămâna si am incercat să scriu intr-un fisier pe calculatorul meu ca mai apoi să copiez pe acest spatiu.
Nu am intrat deloc pe poratal până in această seară si am citit tot ce ati scris .
Vă multumesc si am să-mi atuc tema ( doar o parte) din experientele unui Pastor de adunare in sărbatori.
Asa că, pregatiti-vă sa cititi ,pentru ca si mie mi-ati dat mult de citit.
...................................
Beyond ,văd că esti un om cu greutate si iscusit ..dar am să-ti dau un indiciu cu privire la cele două persone, care au incercat să poruncească alungarea duhului de care era stăpânita fetita respectivă.
Speram să mă intrebe cineva acest amănunt dar, dacă... nu m-a intrebat nimeni, am să-l fac eu de cunoscut.
Persoana care a auzit ( ce a spus duhul) nu a auzit prin gura fetei ci prin gura persoanei care de asemenea insista pentru eliberarea propriuzisa.
Tu zici:De asemenea, Domnul, fiind Sfântul Sfinților, dracii pe care El îi repudia din acei fii nu intrau în alți fii (cum a fost cazul expus de tine, Lavi).
Ok, dar duhurile necurate intrau in animale impure si avem baza biblica cu indracitul din morminte...nu?
De ce au dorit demonii (Legiunea) pentru că asa le era numele ...să intre tocmai in porci ?
Cu privire la demonii expulzati din cel ce locuia in morminte si avea o Legiune...ei l-au rugat pe Yașua să le dea voie să intre in porci...după care, stim povestea ,porcii s-au indreptat spre prăpastie si sau inecat...de ce au cerut, ei ( demonii) sa intre in porcii aceia?
Nu cumva ,pentru că stiau cine este Cel ce-i izgoneste din omul in care intrase si care de asemenea era dupa chipul si asemanarea Celui Sfânt?
Eu cred că, devreme ce Yașua a vorbit cu o Legiune de demoni si i-a expulzat pe toti deodată ,in om nu a mai rămas nici un demon necurat..dar cea ce a rămas ,a rămas duhul omului care a preluat controlul asupra omului fost demonizat si explică clar in vers15,al capitolului 5din Marcu.
..........................
Tu ai explicat destul de bine cum stă treaba cu sfintirea si eu as putea continua :Un om cu un duh necurat nu poate scoate un duh necurat dintr-un alt om deoarece, mai intâi trebuie să scoată duhul necurat din el insăsi ...si deabea atunci din alt om...asta este secretul.
Soră Lucia ,nu am idee de ce traduce Biblia de Cornielescu exorcisti in singurul loc si anume in :Faptele apostolilor 19:13 Niște exorciști Iudei, care umblau din loc în loc, au încercat să cheme Numele Domnului Isus peste cei ce aveau duhuri rele, zicând: "Vă jur pe Isus, pe care-L propovăduiește Pavel, să ieșiți afară!"
Sa fim cât se poate de sinceri ( in inimile si mintile noastre) că, numele adevarat al lui Pavel este Shaul si nu Pavel ,tot asa este si cu numele Mantuitorului nostru, care a venit mai intâi pentru oile rătăcite ale casei lui Israel ,ca să-i strangă ..pentru că nu aveau Păstor.
Iar Rabi Shaul ,era un Rabi, care călca pe urmele inaintasului său si anume Rabi Yașua si el pe Yașua l-a propovăduit cu sugurantă.
Dacă este vreun topic deschis cu privire la... Cine a fost Pastor in Corint? ,ajutati-mă să ajung pe acest topic ,pentru că Rabi Shaul intodeauna a spus clar, Fratilor! Dar în Filipi, dar în Colose, dar în Efes, dar în Tesalonic, dar în Bereea?
ei ziceau:,,Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos! dar asta este altă lectie.
....................
Si oridecate ori un evreu se rătacea de la Torah -Invatatură, in el intra alte invataturi si implicit duhuri rele.
Rabi Yașua ,care a fost Rabi al Rabinilor si cunostea ce este in om si duhurile cădeau in lesin inaintea Lui si El avea autoritate asupra lor ,unde sa le trimită si când.
Haideti să citim si să luam ce-i bun ,zicea cineva..... fară să ne contrazicem..bine?
Ce ziceti?
O persoană trebuie să renunte la toate pacturile pe care le-a făcut inainte ,renuntarea si ruperea jugului este foarte importantă
Pentru că,dacă, persoana nu renuntăsi nu rupe jugul ,este legat de Satană de demon si să fie prins in Numele lui Yașua r11;ha Mashia!
Orice persoana cunoscand cine este Yașua si (stim că fară El nu se poate face nimic) se renuntă la jug si se rupe,astfel o persoană poate fi eliberată.
In Isaia 28 cu 1 scrie că trebuie să rupem legaturile răului si una dintre legaturile răului este ORGOLIU,spune: Vai* de cununa îngîmfată a bețivilor lui Efraim, de floarea veștejită, care este strălucirea**
podoabei sale pe culmea văii mănoase a celor ce se îmbată!
Un om orgolios nu este nevoie să spună că este orgolios ,se vede că este orgolios,se vede pe el acea coroană ( cunună)de orgoliur30;după cum spune Biblia ,pe astfel de persoane le poti cunoaste după temperament si schimarea fetei lui.
Deci,această coroană trebuie dată jos, nu trebuie să guverneze in viata voastră.
Pentru că o persoană să fie imputernicită ,mai exact să aibe ungerea respectivă de a expulza demoni ( duhuri rele,necurate,impotrivitore adevaruluir30;.) trebuie numaidecat să aibe experientă practică ( nu doar o teorie scrisa de altii) ci traită prin numeroase experiente. Nu stiati ( voi cei care sunteti unsi ca Pastori de adunari) că ungerea pe care o aveti ,atrage foarte mult spiritele rele?
Aduceti-vă aminte de robul David ,pe când era doar un copilandru,trebuia să lupte cu un urias ,cu Goliat!Credeti că Goliat nu cunostea ungerea pe care o avea David?
Si totusi ,a fost trantit la pămant cu o prastie si-o piatră!
Scrie scriptura si invată bine,mustră ,pentru căpatarea cunostintei ,pentru că noi trebuie să stim că nu avem de luptat impotriva cărnii ci a duhurilor răutatii si ipotrivitoare care sunt in văzduh si sunt multe fratilor,multe.
Am invătat de la un Pastor cu o adunare in sărbatori ,dând invătatura din Torah ,având experienta proprie si ducând in permanentăo luptă impotriva duhurilor si a dat câteva exemple cu privire la spiritele Izabelei.
In apoc.cap.2 scrie: 20. Dar iată ce am împotriva ta: tu lași ca Izabela, femeia aceea care se zice prorociță, să învețe și să
amăgească pe robii Mei să se dedea la curvie și să mănînce din lucrurile jertfite idolilor.
21. I-am dat vreme să* se pocăiască, dar nu vrea să se pocăiască de curvia ei!
*Rom. 2:4; Apoc. 9:20 22. Iată că am s-o arunc bolnavă în pat; și celor ce preacurvesc cu ea am să le trimit un necaz mare, dacă nu se vor pocăi de lucrul lor.
23. Voi lovi cu moartea pe copiii ei. Și toate Adunarile vor cunoaște că rEu* sunt Cel ce cercetez rărunchii
și inimar1; și voi răsplăti fiecăruia din voi după lucrul lui.
In traducerea pe care o am eu scrie,Adunarile nu Biseriricile ( conform traditiei crestine) asta asa ca idee.
Deci ,cine este Izabela? Si cum actionează?
Cunoastem despre ea din regi,ea a fost sotia lui Ahab si ce promise-se ea sotului ei ,a adus la implinire prin vrăjitoria pe care o facu-se si prin scrisorile pe care le-a scris in numele lui Ahab, a pecetluit cu pecetea sotului ei,trimitandu-le la bătranii lui Isreel.
Acest duh al Izabelei există si astăzi ,mai ales in Bisericile numite crestine....( fac o paranteză, dragi frati si surori, care incă va mai numiti crestini, nu bat apropoul la unele persoane care se numesc asa ,pentru că ati preluat aceast nume din scripturile grecesti crestine si este scris,dar primii ucenici nu s-au numit crestini ci credinciosi,pentru că ..si Avram,Isac si Iacov ,au fost credinciosi.Dar aceasta fiecare dintre voi să intelegă eu nu impun nimănui,ce si cum sa creadă,fiecare are un liber albitru.
................................
Unii veti spune:Nu se poate asa ceva, Izabela a murit!
Da,a murit mâncată de câinir30;stiu si eu că a murit ,dar să vedeti din experienta unui om ce mărturisester30;bine?
In această epocă in care trăim noi spiritul Izabelei este mai activ ca nici o dată ,spiritul Izabelei poate să stea atât intr-un bărbat cât si intr-o femeie,nu e necesar să stead doar intr-o femeie,deci poate să stea si intr-un bărbat.
In general, caracteristicele acestui barbat ( care are spirit de Izabel) nu este un om normal,poate el să aibe caracteristici bărbatesti ,dar vocea lui poate să fie feminizată,si nu implineste cuvântul lui.
Si mai spunea acest Pastor ( care cunoaste foarte multe din experientă ) mai spunea despre bunici (care nu erau mesianici) ci din lume,ei isi respectau cuvantul dat .
Deci ,un exempu este, că inainte ei nu spuneau ,haideti să semnăm.Nu! Spuneau :-Eu am incredere in cuvântul tău dat, ( spus) si când ajungeau la termenul acordat,ei tot timpul isi respectau cuvântu,fiind din lume si ajungea si timpul de plată si plăteau.Astăzi avem nevoie de semnături de martori ,de ce ?
Pentru că nu este incredere in cuvântul unui om.
De ce?
Pentru că nu este un om,are un spirit al Izabelei in-launtrul lui.
In general demonii rup adunarile ,demonii lucrează impotriva adevarului si stim bine că adevarul este Yașua haMashiah este sfânta scriptură a lui Yahveh.
In general, aceste tipuri de personae ,mă refer la femei,pentru ca orice ministrez acuma ,ministrez ce sa intamplat in această adunare ,deci din experientă,totusi această adunare s-a năcut la sfârsitul anilor 2003 si trebuie să stim că spiritual Izabelei revine pe timpuri periodice si atacă persoanele care se cred salvate ,dar nu sunt salvate.
Sa vedem ce caută un spirit al Izabelei intr-o persoană :Nr1. caută pozitie,in adunare.
Nr2.caută posesie matereala.
Pot să spun un exemplu clar (povesteste Pastorul).
De foarte putin timp am avut in adunarea mea o persoană care a avut spiritul Izabelei ,atunci i-am spus cu dragoste să renunte ,să se pocaiască si in acel timp nu prea cunostea foarte multe din Tora ,deci Sfânta Scriptură si această persoana nu a vrut .Si atunci aceasta persoană ,cea care vrut să aibe posesie ,ca să devină Pastor la congregatie (adunare ) deci ,nu-l interesa posesia economică si atuncea pe acestă personă il interesa posesia Pastorală ca să devină Roie.Si sunt sigur că această persoană ,mai mult ca sigur ,a vrut moartea mea,dar să fie prins in numele lui Yashua ha Mashia acest demon,ce este in-launtrul lui ,pentru că Yașua Ha Mashia este cel ce are grijă de noi.
Foarte multe personae au demon al Izabelei care vin in adunari si li se administrează să se pocaiască ,dar nu toate vor.
Să revin asupra persoanei de mai sus ,cu această persoană a venit un altul,veneau foarte bine imbracati ,parfumati si intradevăr vorbea cu o voce bărbătească si după orice ministrare de-a mea ,venea aproape de mine si eu trebuia să cobor câteva scări ,ca să nu vină sus la pupitru si el imi spunea asta:Roie ( Pastor)eu stiu lucrurile astea,eu stiu aceste teme ,eu pot să dau un curs de asta de celălalt si spun eu :Nimeni nu te-a intrebat ,dacă sti sau nu ,dute aseazăte si ascultă Toraul ,Sfânta Scriptură.
După un timp sau manifestat demonii de Izabel si atunci s-a făcut ce trebuia să se facă ,deci ei au vrut să fie lideri ,ca si cum să preia controlul,să fie lideri de la maiestri de la scoală.
Atât deocamdată.
Lavi a scris:
Beyond ,văd că esti un om cu greutate si iscusit ..dar am să-ti dau un indiciu cu privire la cele două persone, care au incercat să poruncească alungarea duhului de care era stăpânita fetita respectivă.
Speram să mă intrebe cineva acest amănunt dar, dacă... nu m-a intrebat nimeni, am să-l fac eu de cunoscut.
Persoana care a auzit ( ce a spus duhul) nu a auzit prin gura fetei ci prin gura persoanei care de asemenea insista pentru eliberarea propriuzisa.
Lavi, tu inițial ai spus că martorul (adică cel pe care l-ai întrebat tu), s-a dus să facă rugăciuni pentru eliberarea fetiței, cu încă O PERSOANĂ credincioasă.
Acum, aș dori să mă clarifici: glasul duhului necurat s-a auzit prin gura ACELEI PERSOANE care participa cot la cot în rugăciuni cu martorul întrebat de tine? Fiindcă așa înțeleg din quote-ul de mai sus.
_______
Lavi a scris:
Tu (beyond) zici: De asemenea, Domnul, fiind Sfântul Sfinților, dracii pe care El îi repudia din acei fii nu intrau în alți fii (cum a fost cazul expus de tine, Lavi).
Ok, dar duhurile necurate intrau in animale impure si avem baza biblica cu indracitul din morminte...nu?
Da, dar porcii nu sunt alți fii.
_______
Lavi a scris:
De ce au dorit demonii (Legiunea) pentru că asa le era numele ...să intre tocmai in porci ?
Cu privire la demonii expulzati din cel ce locuia in morminte si avea o Legiune...ei l-au rugat pe Yașua să le dea voie să intre in porci...după care, stim povestea ,porcii s-au indreptat spre prăpastie si sau inecat...de ce au cerut, ei ( demonii) sa intre in porcii aceia?
Porcii aceia era cei mai la îndemână. Erau cei mai apropiați de locul exorcizării.
beyond scrisese (în postarea 22367 de pe pag.11 a topicului Cum va fi împărăția de 1000 de ani?):
El (Adâncul spiritual) se mai numește și "Locuința morților". Dar el este un domeniu spiritual, nu material. Fiindcă material vorbind, Satana e în atmosfera planetară, după cum spunea apostolul Pavel, că este domnul puterii văzduhului (Efes.2.2).
Așa că Adâncul cel spiritual este mai degrabă o stare sentimentală a morții în duh și a disperării, decât un loc geografic anume.
Demonii care cereau Domnului să nu se ducă în Adânc, cereau de fapt să nu li se curme starea de distragere de la propria nefericire. Ei posedau (și posedă) pe oameni (sau chiar animale) tocmai ca să vadă cu ochii omului, să audă cu urechile lui, să trăiască viața omului, substituindu-i-se. Duhurile (îngerii) necurate vor ca, prin posesia unui om, să simtă lucruri din planul material uman tocmai ca să-și uite starea nefericită și disperată în care au căzut de când s-au răsculat împotriva lui Dumnezeu, mai înainte de întemeierea lumii.
Când ies afară din om, ei au nevoie să posede pe altcineva, căci altfel se simt mizerabil. Această stare deplorabilă se numește "ducere în Adânc", și de aceea Îi cereau Domnului să-i lase să posede orice altceva, doar să fie în cineva.
E un Adânc spiritual, nu unul abisal material.
Oricum, Lavi, după ce porcii au murit, aruncându-se de pe stâncă în mare, unde crezi tu că s-a dus "legiunea" de duhuri necurate? Eu spun: în Adâncul spiritual.
Dar, geografic vorbind, după ce au ieșit din porcii sinucigași, duhurile rătăceau prin "locuri fără apă" (vezi Luca 11.24).
Despre aceste locuri, eu am scris în postarea 22377 de pe aceeași pagină a aceluiași topic:
beyond scrisese:
A rătăci prin "locuri fără apă", nu le aduce nicio odihnă spirituală, măcar că ei o caută (Mat.12.43). Ei sunt atunci, în acele momente de după exorcizare, în Adâncul acela spiritual, resimțind în singurătatea lor o stare de nefericire accentuată. Și sfâșierea sufletească pe care o simt într-un astfel de Adânc spiritual, este de natură să-i îngrozească.
De aceea dracii se agață cu disperare ca să intre în oameni.
Despre acel Adânc scria și iubitul nostru Ovidiu. Dar nu am avut, încă, ocazia să intru în dialog cu el pe tema asta.
El scria despre Adâncul în care ar fi fost Însuși Hristos în timpul cât a stat în mormânt, și dădea referința:
Să nu zici în inima ta:..."Cine se va coborî în Adânc?" (Să scoale adică pe Hristos din morți). (Rom.10.6,7)
Și au am zis același lucru: că Adâncul acela este "Locuința morților". Dar este un domeniu spiritual, și nicidecum material. Căci materialicește vorbind, Hristos era în grota lui Iosif din Arimatea, nu în Adâncul material care este localizat subpământean.
_______
Lavi a scris:
Nu cumva ,pentru că stiau cine este Cel ce-i izgoneste din omul in care intrase si care de asemenea era dupa chipul si asemanarea Celui Sfânt?
Răspunsul este: "Da". Retorica întrebării tale este corectă.
Numai că ei ar fi intrat în alți oameni dacă Cel ce-i scotea din om n-ar fi fost un sfânt - Sfântul sfinților. Dar așa, El nu le permitea să intre în alți oameni după chipul Lui.
_______
Lavi a scris:
Eu cred că, devreme ce Yașua a vorbit cu o Legiune de demoni si i-a expulzat pe toti deodată ,in om nu a mai rămas nici un demon necurat..dar cea ce a rămas ,a rămas duhul omului care a preluat controlul asupra omului fost demonizat si explică clar in vers15,al capitolului 5din Marcu.
E foarte corect.
_______
Lavi a scris:
Tu ai explicat destul de bine cum stă treaba cu sfintirea si eu as putea continua: Un om cu un duh necurat nu poate scoate un duh necurat dintr-un alt om deoarece, mai intâi trebuie să scoată duhul necurat din el insăsi ...si deabea atunci din alt om...asta este secretul.
E foarte corect.
_______
_______
Lavi a scris:
Faptele apostolilor 19:13 Niște exorciști Iudei, care umblau din loc în loc, au încercat să cheme Numele Domnului Isus peste cei ce aveau duhuri rele, zicând: "Vă jur pe Isus, pe care-L propovăduiește Pavel, să ieșiți afară!"
Sa fim cât se poate de sinceri ( in inimile si mintile noastre) că, numele adevarat al lui Pavel este Shaul si nu Pavel ,tot asa este si cu numele Mantuitorului nostru, care a venit mai intâi pentru oile rătăcite ale casei lui Israel ,ca să-i strangă ..pentru că nu aveau Păstor.
Iar Rabi Shaul ,era un Rabi, care călca pe urmele inaintasului său si anume Rabi Yașua si el pe Yașua l-a propovăduit cu sugurantă.
Aici te înșeli. Noul Testament este scris în greacă, nu în ebraică.
Iar numele la care se referă F.Ap.19.13 sunt: Παυλος și Ιεσους, adică Paulos și Iesous.
Cartea Faptele Apostolilor în care se vorbește despre acei exorciști, a fost scrisă cam prin anii 60 d.Hr. direct în greacă. Nu există manuscrise vechi în limba ebraică.
Pe de altă parte, dacă scrierea în greacă a numelor lui Pavel sau Iisus sau oricine altcineva, ar fi fost o impietate la adresa lor, atunci poți fi sigură că Pavel ar fi luat atitudine față de această "pocire" grecească a numelui lui și a Numelui Domnului. Căci el încă trăia când s-a scris cartea Faptelor Apostolilor. Ba chiar i-a dat detalii în mod direct lui Luca - autorul cărții.
Dar niciunde în Biblie nu există această luare de atitudine față de limba greacă.
Ar fi îmbucurător să fii mai elastică din punct de vedere al pronunției. Nu pronunția sonoră este definitorie pentru scoaterea demonilor, ci relația personală cu Mântuitorul biblic.
În altă ordine de idei, e bine să rămâi la Biblie, și să nu te depătezi, fiindcă te expui pericolelor.
În acest sens, tu spui: "numele adevarat al lui Pavel este Shaul si nu Pavel"
Da, Saul e numele dat de părinții lui.
Dar NUMELE ADEVĂRAT e cel pe care-l dă Domnul. Iar Domnul l-a făcut cunoscut pe Saul sub numele mult mai des întâlnit de "Pavel."
Iar Biblia nu este atât de exclusivistă ca tine în privința pronunției, numelor și a tot felul de formalisme. Iată ce stă scris: "Atunci Saul, care se mai numește și Pavel" (F.Ap.13.9)
_______
Lavi a scris:
Haideti să citim si să luam ce-i bun ,zicea cineva..... fară să ne contrazicem..bine?
Ce ziceti?
De contrazis nu se poate să nu ne contrazicem. Fiindcă sunt multe idei pe care nu le avem în comun. Dar putem să ne contrazicem fără să confundăm atacarea ideilor cu atacarea persoanei.
Nu e corect să atacăm persoana, dar putem ataca ideile ei. Dar și asta în mod civilizat, într-o maniera dialectică:
- să citim cu atenție ca să pricepem exact din punct de vedere gramatical mesajele scrise de ceilalți;
- să aducem argumente logice și biblice unde este buba ideii celuilalt și unde este tăria ideii proprii;
- să nu ne legăm de nimic din ce ține de persoana celuilalt: numele lui, barba lui, părul lui, condiția lui socială, condiția lui religioasă etc.
- să nu spunem neadevăruri despre ceilalți. Iar dacă o facem (fie din neatenție, fie din ignoranță) și ne dăm seama că am greșit, să ne cerem scuze cât mai curând, fără a aștepta să ni se ceară asta.
_______
Lavi a scris:
Am invătat de la un Pastor cu o adunare in sărbatori ,dând invătatura din Torah ,având experienta proprie si ducând in permanentăo luptă impotriva duhurilor si a dat câteva exemple cu privire la spiritele Izabelei.
Nu-l cunosc pe pastorul care spunea despre spiritul Izabelei.
Dar fiindcă e vorba de un spirit (al Izabelei), nu putem vorbi despre voce sau înfățișare: căci acestea sunt aparențe exterioare specifice trupului material, nu spiritului.
După cum vezi, chiar și acel pastor a zis că dușmanul lui care voia posesia pastorală nu avea voce feminină.
Niciodată nu trebuie judecat după aparențe. Deoarece aparențele, de regulă, înșeală.
Poate să existe un om care să-ți fie respingător la prima vedere, dar după ce-l cunoști mai bine vei vedea că e "pâinea lui Dumnezeu".
După cum și invers e foarte probabil: să vezi pe cineva care te atrage, având o înfățișare impecabilă; dar stând alături de el un timp, să vezi că e de fapt un "pui de drac", orgolios și egoist.
De asemenea, trebuie judecat corect, PE BAZA DOVEZILOR LOGICE, dacă cineva are spiritul Izabelei sau nu.
Pentru că unii îi pot acuza pe alții cum că ar avea acest spirit, dar de fapt cei acuzați pot fi nevinovați, iar acuzația este îndreptată împotriva lor din motive egoiste și ascunse.
Nu e bine să ne luăm după orice acuzație, mai ales când poartă o etichetă la modă: "Vai! Uite ăla are spiritul Izabelei!"
O altă etichetă negativă la modă azi este: "Ăla e terorist!" Și la cât de înspăimântătoare este, e suficientă ca să-ți facă o mie de necazuri și să fii controlat la aeroport la piele.
Dar oare nu se știe că de multe ori: "Hoțul strigă 'Hoții!'"?
Nu zic că e cazul pastorului de care ai povestit, ci doar îndemn la luciditate.
Domnul nu aprobă absolut deloc pierderea lucidității și înfierbântarea la auzul etichetelor înspăimântătoare.
Cea mai tare etichetă care a existat de-a lungul timpului și care și la ora actuală îi debusolează pe mulți, este aceasta: "Ăla lucrează cu diavolul."
Sub eticheta asta, inchiziția a ucis mii de sfinți, doar pe baza unor zvonuri, crezând că ei lucrau cu diavolul.
Sub aceeași etichetă (dar Beelzebul, în loc de diavol), a fost ucis chiar Domnul Iisus. Căci și pe El Îl etichetau că lucrează cu Beelzebul.
Iar nărozii care auzeau, își pierdeau luciditatea din pricina spaimei pe care le-o provoca o așa etichetă.
Cu cât e mai înspăimântătoare o etichetă pusă fără dovezi pe fruntea unui om, cu atât reacția majorității oamenilor este mai deșucheată. Ca și cum mai bine să fie stârpit în fașă răul acela (etichetat negativ) decât să se cerceteze dovezile în mod lucid.
Etichetele înspăimântătoare conduc adesea la măsuri nedrepte, provocate de frica etichetei... Ca nu cumva să fim contaminați cu ea.
Așa că o etichetă la modă pe care o văd actualmente mi se pare a fi și acest "spirit al Izabelei".
Să ne ferim să etichetăm un om fără dovezi. Și să nu judecăm doar pe baza spuselor unui singur om. Trebuie să existe mai mulți martori independenți pentru a putea accepta o acuzație ca fiind validă.
Da, poate sta și într-un bărbat, și într-o femeie.
Dar nu știu ce ar fi de explicat.
Orice explicație despre duhul Izabelei, trebuie să pornească de la o caracterizare a Izabelei.
Și, sincer, nu-mi place să caracterizez în scris oameni răi. Ci oameni buni.
Sunt prea îngrețoșat de Izabela cu pofta ei imensă după putere și silnicie.
Orice om care e înnebunit să se facă voia lui, are după părerea mea "spiritul Izabelei".
El/ea calcă pe cadavre pentru a-și împlini cu orice preț planurile egoiste.
Manipulează, spionează, otrăvește, amenință, lingușește, întinde curse etc.
Orice mamă care impune cu forța fiului său cu cine să se căsătorească și ce meserie să-și aleagă, ARE SPIRITUL IZABELEI.
Orice tată care-și pune fiica să avorteze, sperând ca ea să se despartă de soțul ei, fiindcă tatăl fetei e bogat și consideră că ginerele nu e vrednic să-i moștenească averea, ARE SPIRITUL IZABELEI.
Și exemplele pot continua, dar mă opresc pentru că deja nu prea mai pot să analizez lipsa de dragoste.
Lavi, tu inițial ai spus că martorul (adică cel pe care l-ai întrebat tu), s-a dus să facă rugăciuni pentru eliberarea fetiței, cu încă O PERSOANĂ credincioasă.
Acum, aș dori să mă clarifici: glasul duhului necurat s-a auzit prin gura ACELEI PERSOANE care participa cot la cot în rugăciuni cu martorul întrebat de tine? Fiindcă așa înțeleg din quote-ul de mai sus.
_______
Ai inteles bine ...asa este ,erau doua persoane ,care incercau sa scoata demonul din fetita,si prin gura unei persoane ( din cele doua) a vorbit duhul.
Acum este ok explicatia?
Lucrurile pe care tu le scri aici ,ar putea avea efect aspra unor persoane si chiar prin acest fapt sa decida spre bine nu spre rau ,este si aceasta o mânuire a cuvântului prin scris.
De data aceasta te-ai apropiat la Maxim!
Am să revin la acest subiect.
Pana data viitoare Binecuvantari sincere!
Deconectat
RE: In numele meu veti scoate demoni!
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
22956. Postat la 13/04/2013 21:22 - 4437z15h50m
De ce au dorit demonii (Legiunea) pentru că asa le era numele ...să intre tocmai in porci
Un alt raspuns posibil : cei necurati, diavolii, au fost trimisi in necurati, porci.
valentina a scris:
Un alt raspuns posibil : cei necurati, diavolii, au fost trimisi in necurati, porci.
Într-adevăr, este clar că evenimentul poartă și marca unui simbol spiritual.
Că "porcii" au parte de duhuri necurate.
Porcii sunt necurați, fiindcă deși au copita despicată, totuși nu rumegă.
Un porc nu "rumegă". Nu rumegă la Cuvântul lui Dumnezeu, nu rumegă la ceea ce i se întâmplă în viață, nu rumegă la sentimentele apropiaților săi etc.
Orice om care se dovedește a fi porc cu semenii săi umani, va ajunge să se arunce în "mare".
Acum simbolul poate continua: cine este "marea", cea din care a ieșit o fiară cu 10 capete și 7 coarne (Apoc.13.1)? (Dar să nu depășim topicul!)
Valentina, demonii au dorit sa intre in porci pentru ca sa ramana LIBERI draga mea, TEAMA de care au fost cuprinsi ca ar pute fi inchisi in Adanc, inainte de "vreme", i-a facut sa se inchine inaintea lui Isus si sa-L roage, sa nu-i CHINUIASCA...se pare ca temnita aceasta care se cheama Adanc nu este tocmai placuta, asa ca ei , demonii, stiau ca Isus avea putere sa-i inchida si sa fie pastrati acolo pentru judecata de apoi, alaturi de celelalte duhuri care sunt legate deja .
Deci, cand Domnul Isus ne spune ca in Numele lui putem sa scoatem draci, noi suntem deplin incredintati ca prin El si dracii ies din oameni.
.................................
beyond, dupa parerea mea, acest "eveniment" nu are nici o legatura cu simbolistica PORCULUI, sau cu "marca unui simbol spiritual".
Nu inteleg ce legatura are comparatia porcului cu oamenii aici.
Te rog sa ne explici aceasta afirmatie, si legatura cu acest topic.
"Orice om care se dovedeste "a fi porc" cu semenii umani, va ajunge sa se arunce in "mare".
Deconectat
22976. Postat la 14/04/2013 11:23 - 4437z1h50m
copy/paste din postarea Luciei:............. asa ca ei , demonii, stiau ca Isus avea putere sa-i inchida si sa fie pastrati acolo pentru judecata de apoi, alaturi de celelalte duhuri care sunt legate deja .
Lucia, ca, o parte din duhurile rele sunt si azi inchise in Adanc, nu are acoperire in Biblie. Pai acestia , vor veni la judecata acuzandu-L pe Dumnezeu ca e dictator deoarece pe ei i-a tinut in Adanc fara judecata spre deosebire de fratii lor care au fost lasati liberi mai multe secole ca apoi sa fie judecati.
Mereu trebuie sa tinem cont cand facem afirmatii de acest tip, ca Dumnezeu Tatal va fi judecat dupa acuzatiile aduse de Satana, iar lumile nevazute din universul necazut in pacat, hotarasc cine are dreptate.
Greseala asta am facut-o si eu cand am intrebat pe pastorul Aron Moldovan la emisiunea Vremea Intrebarilor, daca duhurile rele care au intrat in porci s-au inecat odata cu porcii, ca tare mi-ar placea ca de-a lungul secolelor sa mai fi murit din ei ca sa nu mai fie asa de multii. Ce rusine mi-a fost cand am primit raspunsul!.
Dreptatea Lui a fost imaculata, este imaculata, va fi imaculata. La El este dreptatea. Toate duhurile rele care s-au alipit de Satana sunt cu el pe pamant. Nu lipseste unul. Abia cand li se va lua obiectul muncii, neavand pe cine insela , ei vor fi legati in adancul goliciunii pamantului care este ca cel de dinainte de facere; Pamantul era pustiu si gol, si iar va fi asa dupa rapirea din 1 Tesaloniceni 16, 17.
Valentina, eu fara "acoperire biblica" cum ii spui tu, stii ca nu vin, ma bazez intotdeauna pe ce sta scris.
"Caci daca Dumnezeu nu a crutat pe ingerii care au pacatuit, ci i-a aruncat in cel mai mare Adanc de intuneric, PASTRATI PENTRU JUDECATA, in lanturile intunericului.(2 Petru 2:4)
Acesti ingeri cu Satana cu tot, isi stiu SENTINTA, chinul vesnic.
.........................
NIMENI NU ARE DREPTUL SA-L JUDECE PE DUMNEZEU!
........................
Greseala pe care ai facut-o atunci cand ai pus intrebarea, este ca nu te-ai dat seama ca ingerii nu se pot ineca.
Deconectat
22982. Postat la 14/04/2013 17:38 - 4436z19h34m
Adancul intunericului nu-i totuna cu Adancul pamantului.
Daca iei motte-a-motte textul, ar trebui sa nu mai avem teama de ei deoarece stau undeva in intunericul adancului legati. Ceeace nu e adevarat. Sunt aici in coasta noastra zi de zi urland ca niste lei ca sa ne inghita. De aceea Biblia trebuie citita toata.
Nu stii, nu ai auzit, nu vi s-a spus ca Dumnezeu Tatal va sta la bara judecatii?
Va fi o judecata.
Ai inteles bine ...asa este ,erau doua persoane ,care incercau sa scoata demonul din fetita,si prin gura unei persoane ( din cele doua) a vorbit duhul.
Acum este ok explicatia?
Da, Lavi, sper să fi înțeles corect, dar a mai rămas ceva ce nu am înțeles.
Iată, repet ce am înțeles ca să fii și tu sigură că am înțeles corect:
1. Am înțeles că tu cunoști pe un credincios care, acum mulți ani, s-a dus la o rudă apropiată care avea o fetiță posedată, ca să se roage Domnului pentru a o elibera.
2. Credinciosul nr.1 a venit la fetiță cu încă un credincios nr.2.
3. Ei se rugau pentru eliberare, și credinciosul nr.1 a auzit, la un moment dat, în gura credinciosului nr.2 următoarea frază: "Eu ies din aceasta fată, dar intru in fata ta!"
Acum, iată ce nu am înțeles: Nu am înțeles în care fată a amenințat duhul rău că ar intra: în fiica credinciosului nr.1 (= cel care ți-a spus întâmplarea) sau în fiica credinciosului nr.2?
_______
Lucia a scris:
Nu inteleg ce legatura are comparatia porcului cu oamenii aici.
Lucia, eu nu consider că am scris lucruri grele în postarea 22960 de mai înainte.
Crede-mă că e obositor să mă întorc mereu doar pentru tine, ca să-ți explic.
Se pare că ai pierdut mult legătura cu nuanțele simbolice ale limbii române.
Există în limba română expresii și locuțiuni pe care dacă nu le știi (sau nu ți le mai aduci aminte) e dificil să-ți explic eu acum.
Ai văzut că am avut toată răbdarea să-ți explic fraze și cuvinte pe care nu le înțelegeai nici măcar din punct de vedere gramatical. Și după tot efortul meu, după ce m-am coborât la nivel gramatical ca să nu te las totuși să înțelegi greșit, tu nu ai spus nici măcar "Mulțumesc!"
De aceea, revin cu sfatul meu către tine (și crede-mă că dacă-l vei asculta, se va dovedi a fi un sfat foarte prețios pentru tine): Roagă-te Domnului înainte să citești ceva! Și dacă nu înțelegi ce citești, mai roagă-te o dată, și apoi mai citește o dată cu și mai multă atenție! Iar dacă tot nu înțelegi: bagă pe Google expresiile și locuțiunile pe care nu le înțelegi, și cu siguranță o să găsești explicația.
Uite, ca aplicație practică, bagă pe Google expresia "Porcule" și vei înțelege imediat comparația de care m-ai întrebat.
Da,beyond..ca sa fiu mai clara ,cel care mi-a povestit intamplarea are o sotie si impreuna au o fetita , ei ' prin gura sotiei lui sau auzit cuvintele : Eu ies din aceasta fata dar intru in fata ta! Adica in fetita lor...si s-au oprit din insistare ,
pentru ca s-au simtit amenintati.Cred ca acum este mai clar.....oricum trebuie sa recunosc ai un spirit de observatie de detectiv.
Felicitari pentru aceasta.
Am înțeles: deci credinciosul nr.2 era chiar soția credinciosului nr.1.
Și ei doi aveau o fetiță pentru care s-au temut să nu devină posedată de duhul cel rău.
Căci, pe când se rugau ei de eliberare, duhul cel rău a intrat în soție (credinciosul nr.2) și a amenințat verbal că dacă va ieși din fetița pentru care se rugau, va intra în fetița lor.
Și cu asta cred că este risipită orice ceață cu privire la întâmplarea respectivă, așa-i?
beyond a scris:
"Într-adevăr, este clar că evenimentul poartă și marca unui simbol spiritual.
Că "porcii" au parte de duhuri necurate.
Porcii sunt necurați, fiindcă deși au copita despicată, totuși nu rumegă.
Un porc nu "rumegă". Nu rumegă la Cuvântul lui Dumnezeu, nu rumegă la ceea ce i se întâmplă în viață, nu rumegă la sentimentele apropiaților săi etc.
Orice om care se dovedește a fi porc cu semenii săi umani, va ajunge să se arunce în "mare".
Acum simbolul poate continua: cine este "marea", cea din care a ieșit o fiară cu 10 capete și 7 coarne (Apoc.13.1)? (Dar să nu depășim topicul!"
............................
beyond, nu cred ca trebuie sa te superi daca nu inteleg, daca vrei imi explici, daca nu, nu-mi explica.
Nu inteleg care este MARCA UNUI SIMBOL SPIRITUAL a acestui eveniment.
Si ce legatura are comparatia porcului cu oamenii la acest subiect?
.............................
Valentina, luam cum sta scris, si daca vrei mai poti citi si Iuda 6.
"El pastreaza pentru judecata zilei cele mari , in lanturi , in intuneric, , pe acei ingeri care nu si-au pastrat starea de la inceput, ci si-au parasit locuinta."
Si daca vrei iti mai aduc referinte biblice. Adancul exista acum, aici, undeva...
unii ingeri decazuti sunt intemnitati acolo.
Lavi a scris:
Exact,ai raspuns ca la scoala ,nota 10.
Ei bine, Lavi, dacă am răspuns de nota 10, a fost doar pentru că cu astfel de lucruri trebuie să fii bine informat mai înainte de a analiza și a lua o decizie.
Chiar și Domnul Iisus era cumpănit și nu Se arunca să facă eliberare de demon fără să facă cercetări.
Ia priviți-L cum îl întreabă de tatăl îndrăcitului:
Isus a întrebat pe tatăl lui: "Câtă vreme este de când îi vine așa?" "Din copilărie", a răspuns el. "Și de multe ori duhul l-a aruncat când în foc, când în apă, ca să-l omoare." (Mat.9.21,22)
În zilele noastre, în primul rând, în cazul unui diagnostic de posesie demonică trebuie stabilite caracteristicile personale ale demonului.
Posesia demonică nu trebuie confundată cu bolile cauzate de deficiențe fiziologice: de exemplu, lipsa litiului din organism conduce la alterări psihice și manifestări de nebunie.
Suplimentarea cu litiu este suficientă în cazuri ca acestea.
Dar sunt și cazuri clare de posesie demonică, așa cum este și cazul povestit de tine, Lavi.
Acolo se vede că duhul necurat a intrat temporar în soția credincioasă (care se ruga alături de soțul ei), și a glăsuit prin ea acea frază deja celebră: "Eu ies din aceasta fată, dar intru in fata ta!"
Din întâmplarea respectivă se deduc două lucruri clare:
1. Cazul fetiței respective era un caz clar de posesie demonică, nu unul cu cauze fiziologice.
Deoarece fraza rostită prin gura soției credincioase, numai un demon cu caracteristici personale o poate rosti.
Mai mult decât atât, dacă fetița avea o deficiență fiziologică, atunci nu se poate explica de ce tocmai soția a rostit acea frază, în loc să o fi rostit copilul posedat. Căci nebunia fiziologică nu este contagioasă ca să se fi putut lua de la copil la soție.
2. Acest al doilea lucru necesită o abordare mai pe larg, cu referințe biblice, pentru a se înțelege mai clar.
Ar fi bine ca citirea rândurilor mele de mai jos, să se facă cu rugăciune la Domnul pentru a fi înțelese cât mai corect.
Fiindcă iată cât de dificil a fost să se înțeleagă un lucru simplu: că cel de-al doilea credincios era, de fapt, soția martorului. Cu cât mai mult ideile (adesea complexe) scrise de mine mai jos, vor fi înțelese mai greu.
Așadar, faptul că duhul a intrat în soția credincioasă confirmă că ea încă nu ajunsese să fie născută din nou, ci era doar "copil în Hristos". Iar în "copii", diavolul mai poate intra.
Exact ceea ce scrisesem eu încă de la prima mea postare de pe acest topic (postarea 22716).
beyond a scris:
Exorcizările sunt foarte periculoase dacă omul care exorcizează nu este un om sfânt.
Fiindcă el nu-l scoate pe drac din omul posedat, ci eventual doar îl va transfera în altcineva (în cel mai bun caz, va intra tot în cel din care a ieșit)...
Omul, ca să trimită cu adevărat pe drac în Adânc, trebuie să fie născut din Dumnezeu (născut din nou, născut din Duhul, născut de sus), adică să fi atins pragul sfințeniei, adică să se fi sfârșit în el lucrarea cea bună începută de Duhul (vezi Filip.1.6).
...
"Oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuiește, pentru că sămânța Lui rămâne în el, și nu poate păcătui, fiindcă este născut din Dumnezeu." (1 Ioan 3.9).
"Știm că oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuiește, ci Cel născut din Dumnezeu îl păzește, și cel rău nu se atinge de el." (1 Ioan 5.18)
Un astfel de om nu mai poate fi lovit în sufletul interior de către cel rău, ci doar în trupul exterior.
_______
Acum, există trei faze pentru un creștin (vezi 1 Ioan cap.2):
1. copil,
2. tânăr,
3. părinte.
Problema este că un copil, chiar dacă se numește "copil", el însă nu este încă născut din Dumnezeu.
Căci, dacă ar fi născut din Duhul, atunci ar exista o contradicție:
- pe de-o parte, "oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuiește, pentru că sămânța Lui rămâne în el, și nu poate păcătui, fiindcă este născut din Dumnezeu." (1 Ioan 3.9)
- pe de altă parte, copilul mai poate păcătui din neglijență: "Copilașilor, vă scriu aceste lucruri, ca să nu păcătuiți. Dar dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel neprihănit." (1 Ioan 2.1)
În faza de "copil", creștinul mai poate păcătui și mai poate intra la loc în burta "mamei sale" spirituale.
De exemplu, Pavel spune despre acești copii: "Copilașii mei, pentru care iarăși simt durerile nașterii, până ce va lua Hristos chip în voi!" (Gal.4.19)
Deci, simte iar durerile nașterii! Adică copilașul a intrat la loc în uterul spiritual.
...
"Vă scriu, tinerilor fiindcă ați biruit pe cel rău." (1 Ioan 2.13)
"V-am scris, tinerilor, fiindcă sunteți tari, și Cuvântul lui Dumnezeu rămâne în voi, și ați biruit pe cel rău." (1 Ioan 2.14)
Abia în faza de "tânăr în Hristos" are loc nașterea din Dumnezeu, pentru că tânărul a biruit prin Duhul pe cel rău, și nu mai face păcat. După cum stă scris: "Știm că oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuiește, ci Cel născut din Dumnezeu îl păzește, și cel rău nu se atinge de el." (1 Ioan 5.18).
_______
Așa că este o încumetare riscantă pentru cineva să exorcizeze pe altcineva, câtă vreme el se află încă sub stăpânirea unui păcat oarecare.
Soția credincioasă în care a intrat duhul necurat (glăsuind fraza aceea), NU ERA NĂSCUTĂ DIN DUMNEZEU, ci era doar un copil în Hristos.
Singurul Căruia Dumnezeu nu-I dă Duhul cu măsură este Iisus Hristos ("Căci Acela, pe care L-a trimis Dumnezeu, vorbește cuvintele lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu nu-I dă Duhul cu măsură." - Ioan 3.34).
Dar un copil în Hristos nu are încă o măsură corespunzătoare din Duhul Sfânt ca să poată rezista în fața loviturilor INTERIOARE ale Satanei.
De aceea mai și comite păcate (revezi 1 Ioan 2.1).
Acesta este motivul pentru care apostolul Iacov, fratele Domnului, scrie: "Împotriviți-vă diavolului, și el va fugi de la voi." (Iacov 4.7)
Aici nu e vorba de o împotrivire cu sabia, ci o împotrivire cu Sabia Duhului contra imboldurilor noastre demonice LĂUNTRICE care rezonează cu ispitele EXTERIOARE.
Eu am o vorbă: "Satana nu este în punga cu bani, ci în pofta necurată a omului după punga cu bani." (Am scris-o și ca aforism).
Căci banii în sine nu au nimic necurat în ei. Cu ei putem face și bine, și rău. Ei nu sunt decât hârtii.
Tot așa, ca variațiune pe aceeași temă: "Satana nu stă în femei, ci în pofta necurată a câte unui bărbat după femei."
Femeile pot fi chiar sfinte, dar Satana este la lucru înlăuntrul bărbaților care se uită necuvenit după ele.
CU ALTE CUVINTE, CEEA CE ESTE ÎN EXTERIOR NU CONSTITUIE O ISPITĂ DECÂT PENTRU CEL CARE ARE IMBOLDUL NECURAT ÎN INTERIORUL LUI.
Dacă n-are nici un imbold necurat (adică nici un duh necurat în el), atunci omul este sfânt; și nimic din exterior nu-i poate fi ispită. Chiar dacă ar veni 1000 de draci ca să-l ispitească, el nu se va simți ispitit. Una e "a ispiti", și cu totul alta "a te simți ispitit".
De exemplu, pentru cel care este curat înăuntrul lui din punct de vedere al banilor, degeaba l-ar ispiti alții cu bani, căci acest lucru el nu l-ar simți ca pe o ispită.
Dar dacă același om este necurat înăuntrul lui din punct de vedere al dorințelor erotice, acolo va fi Satana: în interiorul lui; și chiar și femeile sfinte și nevinovate - care nu au nicio intenție de a-l ispiti, ele tot vor constitui o ispită pentru el.
Poate că se va înțeleg acum de ce a zis Iacov:
Nimeni, când este ispitit, să nu zică: "Sunt ispitit de Dumnezeu." Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău, și El însuși nu ispitește pe nimeni.
Ci fiecare este ispitit, când este atras de pofta lui însuși și momit. (Iac.1.13,14)
Deci, ceea ce ne face să ne simțim ispitiți sunt poftele noastre necurate dinăuntrul nostru, nu ceea ce este în exteriorul nostru.
Poate să vină Satana să ne ispitească în exterior cu toate ofertele sale, dar din toate acele oferte, noi nu vom simți ca ispite decât pe acelea cu care poftele noastre lăuntrice rezonează. Adică, Satana are succes să ne biruiască doar acolo unde ne lovește, prin pofte, înăuntrul nostru, nu în exteriorul nostru.
Dar prin perseverență și împotrivire față de Satan (revezi Iacov 4.7), credinciosul capătă din ce în ce mai mult Duh Sfânt, până ajunge la pragul în care se naște din Dumnezeu și trece în etapa următoare: tânăr în Hristos.
Diavolul nu mai poate intra deloc într-un tânăr, așa cum mai intră într-un copil în Hristos.
Pe un tânăr, diavolul nu-l mai poate lovi înăuntru, ci doar în afară.
Adică nu mai are puncte de sprijin înăuntrul omului respectiv ca să-l facă să se simtă ispitit cu diverse lucruri exterioare.
Tocmai de aceea, am scris în quote-ul mare de mai sus:
Un astfel de om nu mai poate fi lovit în sufletul interior de către cel rău, ci doar în trupul exterior.
...
"Vă scriu, tinerilor fiindcă ați biruit pe cel rău." (1 Ioan 2.13)
"V-am scris, tinerilor, fiindcă sunteți tari, și Cuvântul lui Dumnezeu rămâne în voi, și ați biruit pe cel rău." (1 Ioan 2.14)
Abia în faza de "tânăr în Hristos" are loc nașterea din Dumnezeu, pentru că tânărul a biruit prin Duhul pe cel rău, și nu mai face păcat. După cum stă scris: "Știm că oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuiește, ci Cel născut din Dumnezeu îl păzește, și cel rău nu se atinge de el." (1 Ioan 5.18).
_______
În lumina a tot ce am scris, sper să te fi lămurit, Lavi, de ce soția credincioasă despre care ai povestit a suferit o posesie demonică.