"Cel care se folosește de pământ ca să promoveze sistemul de valori al împărăției lui Dumnezeu va moșteni pământul, dar cel care ar aduce și Împărăția Cerurilor ca să câștige astăzi pământul, dând din coate și călcând în picioare, va fi mâncat de viermi și va fi moștenit de pământ."
Indiferent că vrea cineva să creadă și să accepte sau nu, cuvântul suflet este un cuvânt polisemantic. El reprezintă și ceva muritor ( o făptură, o ființă, vie care poate fi ucis, omorât...) cât și ceva imaterial, lăuntric și nemuritor, o identitate proprie a fiecăruia dintre noi. Scriptura nu poate fi desființată...
Hai să mai privim la câteva citate:
VDC: Leviticul 26:11 Îmi voi așeza locașul Meu în mijlocul vostru, și sufletul Meu nu vă va urî.
Zaharia 11:8 Am nimicit cu desăvârșire pe cei trei păstori într-o lună: sufletul Meu nu-i mai răbda, și se scârbise și sufletul lor de Mine.
Aceste două citate fac referire la faptul că însuși Dumnezeu vorbește despre sufletul său, deci nu despre ceva muritor... Dacă cineva își permite să spună în cărțulia lui că Dumnezeu este ceva ce poate fi omorât, e problema lui. Eu unul nu cred asemenea baliverne.
Ba, mai mult, Tatăl vorbește și despre sufletul Său cât și despre Duhul Său ca despre două lucruri diferite atunci când profețește despre Mesia:
VDC:
Isaia 42:1 "Iată Robul Meu, pe care-L sprijinesc, Alesul Meu, în care Își găsește plăcere sufletul Meu. Am pus Duhul Meu peste El; El va vesti neamurilor judecata.
Domnul Isus, deasemenea a fost Cineva care a avut un suflet:
VDC:
Psalmii 16:10 Căci nu vei lăsa sufletul meu în locuința morților, nu vei îngădui ca preaiubitul Tău să vadă putrezirea.
Și apostolul Petru confirmă aceasta, printr-un citat din N. Testament:
Citat VDC: Fapte. 2:22. Bărbați Israeliți, ascultați cuvintele acestea! Pe Isus din Nazaret, om adeverit de Dumnezeu înaintea voastră prin minunile, semnele și lucrările pline de putere, pe care le-a făcut Dumnezeu prin El în mijlocul vostru, după cum bine știți;
23. pe Omul acesta, dat în mâinile voastre, după sfatul hotărât și după știința mai dinainte a lui Dumnezeu, voi L-ați răstignit și L-ați omorât prin mâna celor fărădelege.
24. Dar Dumnezeu L-a înviat, dezlegându-I legăturile morții, pentru că nu era cu putință să fie ținut de ea.
25. Căci David zice despre El: "Eu aveam totdeauna pe Domnul înaintea mea, pentru că El este la dreapta mea, ca să nu mă clatin.
26. De aceea, mi se bucură inima, și mi se înveselește limba; chiar și trupul mi se va odihni în nădejde:
27. căci nu-mi vei lăsa sufletul în Locuința morților, și nu vei îngădui ca Sfântul Tău să vadă putrezirea.
28. Mi-ai făcut cunoscut căile vieții, și Mă vei umple de bucurie cu starea Ta de față."
29. Cât despre patriarhul David, să-mi fie îngăduit, fraților, să vă spun fără sfială că a murit și a fost îngropat; și mormântul lui este în mijlocul nostru până în ziua de azi.
30. Fiindcă David era prooroc, și știa că Dumnezeu îi făgăduise cu jurământ că va ridica pe unul din urmașii săi pe scaunul lui de domnie,
31. despre învierea lui Hristos a prorocit și a vorbit el, când a zis că sufletul lui nu va fi lăsat în Locuința morților, și trupul lui nu va vedea putrezirea.
Deci, dragii mei, când este vorba de suflet ca ființă, el poate fi ucis și moare... Dar sufletul omului nu este ceva material, ce poate fi ucis. El putea fi cel mult închis în locuința morților, așa cum am arătat în citatele de mai sus, dar vedem că al Domnului Iisus a fost eliberat de acolo. Deci nicidecum omorât ci închis și apoi pentru cine este vrednic, eliberat.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Frate Aurelc, cu tot respectul, eu cred ca sufletul poate fi ucis, odata cu trupul. Sparge opaitul, candela care da lumina si lumina se va stinge. Asa este si cu sufletul. Odata ce ucizi trupul, nu are ce sa il sustina, de aceea moare se stinge.
Apoi, avem marturii temeinice ca in biserica timpurie existau doua orientari, unii sustineau ca sufletul moare altii ca nu moare. Acest fapt istoric, de necontestat a fost demonstrat pe cale stiintifica, cu texte antice de catre teologul adventist LeRoy Edwin From in lucrarea The Conditionalist Faith Of Our fathers si de catre Edward William Fudge in cartea the Fire That Consumes. Fieful celor care sustineau nemurirea sufletului era Egiptul si fieful celor care sustineau ca sufletul moare era Arabia (Regiunea Pella si Bosra, unde s-au refugiat multe comunitati iudeo-crestine). Origene a fost acela care facand pe mediatorul i-a inselat pe multi dintre acesti crestini din Arabia, dar nu a reusit pe toti. Slava Domnului! Pana in secolul V ideea ca sufletul moare a fost inca bine receptata in bisericile din Siria, sustine un alt teolog adventist, Florin Laiu. Iata ca zona s-a extins din Arabia la Siria.
In legatura cu textele, nu avem numai un singur text care sustine ca sufletul nu poate fi ucis: Matei 10:28. Versetul acesta este insa supect de a fi fost masluit, dat fiind ca Iustin Martirul il citeaza diferit pe la anii 155. Citatul lui Iustin nu este din Luca 12:4,5, se vede clar. Insa in comparatie contextuala se vede ca ambele versete si cel din Matei si cel din Luca au fost spuse cu aceeasi ocazie, la acelasi eveniment.
Daca facem o mica exegeza asupra lucrarii lui Iustin, observam ca citatele sale tind sa armonizeze cele doua evanghelii Luca si Matei. Ipoteza este urmatoarea: fie a facut el insusi o compilatie a celor doua Evanghelii, fie a avut-o deja de la un alt autor. Apoi, aceasta lucrare a fost imbogatita ulterior de un discipol al lui Iustin, pe nume Tatian, un grec din Siria, care a adaugat alte doua Evanghelii, Marc si Ioan, astfel facand o armonie a acelor patru Evanghelii, care este cunoscuta sub numele de Diatessaron.
Lucrarea missionara si apologetica a lui Iustin a dat mult avant crestinismului, care a prins noi aripi. Numai ca observam in lucrarea sa o anumita tendinta de a se apropia de dialectul filozofic. Incercand sa se exprime in sens filozofic, a facut si anumite compromisuri catre filozofi, spunand ca Socrate si altii au fost crestini. O alta balbaiala a sa a fost in legatura cu sufletul. A recunoscut ca este muritor, dar credea ca va fi distrus numai la judecata, pana atunci existand viu in hades.
Acum, cateva cuvinte cu privire la compilatia sa (sau a sursei folosite de el) de la Matei 10:28. Compilatia este o tenta evidenta de a armoniza Matei cu Luca. Atunci cand un om compileaza (uneste doua sau mai multe lucrari) are tendinta de asi baga si ideile proprii. Acest aspect se resimte si in aceasta compilatie, care lasa sa se inteleaga ideea ca sufletul va fi distrus la gheena (judecata de apoi). Agatati de idea lui, textul a fost si mai imbogatit ulterior, probabil de ucenicii din scoala lui, Matei 10:28 capatand o alta dimensiune odata cu atasarea frazei "si nu pot ucide sufletul". Iata unde duce o balaceala in termeni filozofici si incercarea de a fi in rand cu filozofia (aka ca sufletul este nemuritor)
Recapitulare pentru cei care nu au inteles felul cum au decurs lucrurile
1. Fieful crestin din Arabia Felix (dincolo de Ioardan) sustine ca sufletul moare
2. Ideea ca sufletul moare se extinde si in Siria si Asia Mica (Smirna), dar apare Iustin si creaza o bresa, incercand o apropiere de filozofie (sa impace capra cu varza): Spune ca sufletul este muritor, dar va fi distrus numai la judecata de apoi, asadar (sustine el), sufletul traieste pana atunci
3. Ucenicii lui dezvolta compromisul facut de Iustin si accepta ideea ca sufltul este nemuritor
4. In Arabia Felix apare un conflict intre sustinatorii nemuririi sufletului si sustinatorii adevarului ca sufletul moare. Spre medierea conflictului este trimis Origene, care le da castig de cauza celor care sustin nemurirea sufletului. Multi trec de partea lui Origene.
5. Cauza rezista in Siria pana pe la secolul V, cand un nou lider, Augustin din Hippo, da o ultima lovitura de lance. Dar ideea nu a murit, flacara fiind sustinuta ici colo, cand din sec XII isi face din nou fiefuri tot mai puternice.
6. Astazi flacara adevarului arde cu putere si lumina este tot mai puternica. In jurul anului 2000 sustinatorii nemuririi sufletului primesc o puternica lovitura de lance, cand este stapuns calul troian - textul fals din Luca 16:19-31, fiind demascat de un soldat ce tine sabatul. Sustinut de grupul lui, ideea prinde si la alte grupuri ce nu tin sabatul. Ideea este mediatizata pe forumuri, apare la Wikipedia. Sustinatorii nemuririi sufletului se alarmeaza si conspira ca textul pe pe Wikipedia sa fie blocat. Se incearca repunerea textului, dar nu se reuseste. Sustinatorii nemuririi sufletului se apara puternic si contraataca viguros. Un bastion cade in mana lor.
7. Cand se simt puternici si stapani pe situatie, sustinatorii nemuririi sufletului primesc o noua lovitura mortala, calul troian se scutura puternic si da semne ca cade cu trosnet. In jurul lui 2012 se icepe un studiu serios asupra lui Matei 10:28 si Luca 12:4,5. Apare 2013, un an nefast pentru sustinatorii nemuririi sufletului. Este demascat falsul de la Matei 10:28. Sustinatorii nemuririi sufletului din America, Romania si Ungaria care cunosc amanuntele luptei nu cedeaza, evident nu se bucura, nu se pocaiesc, ci se regrupeaza asupra unui alt text falsificat din Apocalipsa. Acum tac, incearca sa lucreze din umbra, nu dau replici. Par hotarati sa lupte pana la capat, dar in tacere. Tacerea este de partea lor. Ei stiu ca o reclama negativa tot reclama este si ar duce inainte cauza celor ce cred ca sufletul moare.
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Frate drag, dacă vei mai citi odată ce am scris eu mai sus, și apoi ce ai scris tu, vei observa poate că eu am folosit citate strict din Biblie, iar tu vii cu istorisiri și povestioare, condimentate cu elemente din arta războiului ca să pară mai înfiorătoare. Ești simpatic Nu știu ce te face să crezi că dacă pomenești anumiți teologi pentru susținerea unei învățături nu ți-aș putea umple și eu o pagină cu o listă ce ar susține contrariul... Dar acesta nu mai este nici studiu biblic nici descoperire dumnezeiască, ci informație care face să se îngâmfe sinele și să se pipernicească omul lăuntric, cel duhovnicesc.
Aș vrea să-ți spun că eu dacă cred în ceva și în Cineva, o fac datorită Scripturii și nu datorită vreunui teolog, oricât de renumit ar fi fost el.
Nu mi-ai spus nimic despre citatele ce le-am scris mai sus din Biblie nu din teologie...
Dar pentru că văd că-ți place să studiezi, aș vrea să completez cu încă o provocare și să te rog să îmi spui și mie ce înțelegi tu prin omul lăuntric? Scriptura mai folosește și afirmații dinastea:
Romani 7:22 Fiindcă, după omul dinăuntru îmi place Legea lui Dumnezeu; Efeseni 4:24 și să vă îmbrăcați în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire și sfințenie pe care o dă adevărul. Coloseni 3:10 și v-ați îmbrăcat cu omul cel nou, care se înnoiește spre cunoștință, după chipul Celui ce l-a făcut.
Bineînțeles că și "omul cel vechi" este la fel de prezent ca și "cel nou", la fel de lăuntric...
Efeseni 4:22 cu privire la felul vostru de viață din trecut, să vă dezbrăcați de omul cel vechi care se strică după poftele înșelătoare; Coloseni 3:9 Nu vă mințiți unii pe alții, întrucât v-ați dezbrăcat de omul cel vechi, cu faptele lui
Desigur că aceste lucruri au o deosebită lumină din discuția purtată de Domnul Isus cu Nicodim în Ioan 3 când a făcut referire la nașterea din nou, lucru pe care Nicodim l-a perceput ca pe o naștere, iar alții mai nou îl tratează ca pe o baie. Dar nu vreau să schimbăm subiectul trecând la nașterea din nou cu toate că nașterea din nou are strânsă legătură cu sufletul omului. Aici discutăm despre subiectul deschis... Aștept să văd părerea ta.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Draga frate, Prin brosura prezentata eu am adus "n" texte calre, care dovedesc ca sufletul este muritor. Daca cineva nu le crede este treaba lui, in fond nu pe mine trebuie sa ma creada. In ultima postare am prezentat doar cadrul istoric al controversei pro si contra, care din anii 2000 a adus o rasturnare surprinzatoare a situatiei, dovedind ca textele forte ale celeilate tabere sunt texte artificiale. Spusele fiind spuse, ce as mai avea de spus? Textele biblice pe care le-am insirat cu gramada, vorbesc de la sine. Daca ele nu conving, cum as putea convinge eu? Numai ca ele conving, dovada este numarul foarte mare de sustinatori ai sufletului muritor. Daca facem un calcul sumar al bisericilor care sustin acest adevar biblic, numarul este mare. Evident nasterea din nou conteaza, dar poate fi un om nascut din nou, daca nu crede ce spune Cuvantul lui Dumnezeu despre suflet?
Deconectat
RE: Sufletul - veșnic sau nu?
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
24795. Postat la 27/09/2013 13:34 - 4244z15h19m
Nu poti spune ca e mort ceea ce Dumnezeu zice ca e viu. Mort e trupul. El se dezintegreaza supus putrezirii asa cum a spus Iisus. Ecl. 10;7 u.p. "......se intoarce tarana in pamant, cum a fost, si pana nu se intoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat."
Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Issac si Iacov, zice Domnul. El nu este un Dumnezeu al celor morti. Da, Avraam , Issac si Iacov sunt vii in Iisus, asa cum sunt oamenii toti care s-au nascut pe pamant de la facerea lumii.
Pana la Judecata finala , cand moartea nu va mai fi si cine n-a fost gasit scris in cartea vietii a fost aruncat in iazul cu foc, suflarea de viata e in Iisus. Eu sunt viata , zice Domnul. Luca 20;38 "....caci pentru El toti sunt vii." Romani 4;17 u.p. "......cheama lucrurile care nu sunt, ca si cum ar fi." Avem in Ioan 11 scris despre invierea lui Lazar. Iisus nu a zis hai sa mergem la inmormantarea lui Lazar, ci a zis "..... haidem sa mergem la el."
" Eu sunt invierea si viata. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai."
Din cauza unor idei ca ale tale oamenii au facut din moarte un cult. Raman captivi pamantului, dupa minciunile spuse de Satana.
Tu ai scris: Numai ca ele conving, dovada este numarul foarte mare de sustinatori ai sufletului muritor. Daca facem un calcul sumar al bisericilor care sustin acest adevar biblic, numarul este mare.
Adevar biblic????. Si tacem si tacem si tacem.
Numarul foooarte mare este irelevant. Nu foooarte multi au crezut:
Isaia 53: Cine a crezut in ceea ce ni se vestise ? Cine a cunoscut bratul Domnului?....................
Aurelc a scris:
Indiferent că vrea cineva să creadă și să accepte sau nu, cuvântul suflet este un cuvânt polisemantic. El reprezintă și ceva muritor ( o făptură, o ființă, vie care poate fi ucis, omorât...) cât și ceva imaterial, lăuntric și nemuritor, o identitate proprie a fiecăruia dintre noi. Scriptura nu poate fi desființată...
Hai să mai privim la câteva citate:
VDC: Leviticul 26:11 Îmi voi așeza locașul Meu în mijlocul vostru, și sufletul Meu nu vă va urî.
Zaharia 11:8 Am nimicit cu desăvârșire pe cei trei păstori într-o lună: sufletul Meu nu-i mai răbda, și se scârbise și sufletul lor de Mine.
Aceste două citate fac referire la faptul că însuși Dumnezeu vorbește despre sufletul său, deci nu despre ceva muritor...
Ba, mai mult, Tatăl vorbește și despre sufletul Său cât și despre Duhul Său ca despre două lucruri diferite atunci când profețește despre Mesia:
VDC:
Isaia 42:1 "Iată Robul Meu, pe care-L sprijinesc, Alesul Meu, în care Își găsește plăcere sufletul Meu. Am pus Duhul Meu peste El; El va vesti neamurilor judecata.
Domnul Iisus, deasemenea a fost Cineva care a avut un suflet:
VDC:
Psalmii 16:10 Căci nu vei lăsa sufletul meu în locuința morților, nu vei îngădui ca preaiubitul Tău să vadă putrezirea.
Și apostolul Petru confirmă aceasta, printr-un citat din N. Testament:
Citat VDC: Fapte. 2:22. Bărbați Israeliți, ascultați cuvintele acestea! Pe Isus din Nazaret, om adeverit de Dumnezeu înaintea voastră prin minunile, semnele și lucrările pline de putere, pe care le-a făcut Dumnezeu prin El în mijlocul vostru, după cum bine știți;
23. pe Omul acesta, dat în mâinile voastre, după sfatul hotărât și după știința mai dinainte a lui Dumnezeu, voi L-ați răstignit și L-ați omorât prin mâna celor fărădelege.
24. Dar Dumnezeu L-a înviat, dezlegându-I legăturile morții, pentru că nu era cu putință să fie ținut de ea.
25. Căci David zice despre El: "Eu aveam totdeauna pe Domnul înaintea mea, pentru că El este la dreapta mea, ca să nu mă clatin.
26. De aceea, mi se bucură inima, și mi se înveselește limba; chiar și trupul mi se va odihni în nădejde:
27. căci nu-mi vei lăsa sufletul în Locuința morților, și nu vei îngădui ca Sfântul Tău să vadă putrezirea.
28. Mi-ai făcut cunoscut căile vieții, și Mă vei umple de bucurie cu starea Ta de față."
29. Cât despre patriarhul David, să-mi fie îngăduit, fraților, să vă spun fără sfială că a murit și a fost îngropat; și mormântul lui este în mijlocul nostru până în ziua de azi.
30. Fiindcă David era prooroc, și știa că Dumnezeu îi făgăduise cu jurământ că va ridica pe unul din urmașii săi pe scaunul lui de domnie,
31. despre învierea lui Hristos a prorocit și a vorbit el, când a zis că sufletul lui nu va fi lăsat în Locuința morților, și trupul lui nu va vedea putrezirea.
Deci, dragii mei, când este vorba de suflet ca ființă, el poate fi ucis și moare... Dar sufletul omului nu este ceva material, ce poate fi ucis. El putea fi cel mult închis în locuința morților, dar vedem că al Domnului Iisus a fost scos de acolo.
...................
Frate Ovidiu am citit cu mare atentie ce ai scris tu mai sus si am să pun câteva intrebari, poate răspunde oricine.
Tu spui:El reprezintă și ceva muritor ( o făptură, o ființă, vie care poate fi ucis, omorât...) cât și ceva imaterial, lăuntric și nemuritor, o identitate proprie a fiecăruia dintre noi.
Pâna aici am inteles,acum intrebările mele:
1.Yahshuah si-a dat SUFLETUL pentru noi?
2.Yahshuah si-a dat VIATA pentru noi ?
3.Yahshuah si-a dat DUHUL pentru noi?
Ce s-a urcat la CER ?(deoarece, cerul a trebuit Să-L RETINĂ!?! - nu, cum scrie in trad.Cornielescu că ...cerul trebuia Să-l primească) ca si cum El nu era mai dinainte din Cer...ci a fost primit ... (cam asa ar venii).
???
Una este a retine si alta este a primii,sunt doua lucruri distincte.
Iată si versetul din trad.Cornielescu:Fapte 3 cu
19. Pocăiți-vă dar, și întoarceți-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se șteargă păcatele, ca să vină de la Domnul vremurile de înviorare,
20. și să trimită pe Cel ce a fost rânduit mai dinainte pentru voi: pe Isus Hristos,
21. pe care cerul trebuie să-L primească, până la vremurile așezării din nou a tuturor lucrurilor: despre aceste vremuri a vorbit Dumnezeu prin gura tuturor sfinților Săi prooroci din vechime.
22. În adevăr, Moise a zis părinților noștri: "Domnul, Dumnezeul vostru, vă va ridica dintre frații voștri un prooroc ca mine; pe El să-L ascultați în tot ce vă va spune.
23. Și oricine nu va asculta de Proorocul acela, va fi nimicit cu desăvârșire din mijlocul norodului."
24. De asemenea toți proorocii, de la Samuel și ceilalți, care au urmat după el, și au vorbit, au vestit zilele acestea.
25. Voi sunteți fiii proorocilor și ai legământului, pe care l-a făcut Dumnezeu cu părinții noștri, când a zis lui Avraam: "Toate neamurile pământului vor fi binecuvântate în sămânța ta."
Pe mine mă interesează ...Ce s-a urcat la CER?
1.Un SUFLET?
2. Un DUH?
3. Sau Un TRUP?
Mai exact ce a RETINUT CERUL?
1.Un TRUP?(care poate fii omorât).
2. Un SUFLET?(care este si ceva muritor,care poate fii omorât,dar si ceva nemuritor,lăuntric o identitate proprie...(am impresia că ceva nu inteleg ,ori e muritor ori e nemuritor?)
3.Un DUH? ( un Duh dătător de VIATĂ)-Pentru ce este viata?...Nu pentru un trup-(suflet)?
Pentru că eu inteleg că DUHUL PROROCULUI este supus PROROCULUI si mai stiu că PROROCUL insusi este un SUFLET peste care este TURNAT DUHUL SFÂNT.
Si toti PROROCII evrei, din vechime, au prorocit prin ACELASI DUH..dar ei erau oameni,suflete vii,insuflati de acelasi DUH.
Nu vreau sa fiu inteleasă gresit că as tine cu partea care sustine nemurirea sufletului sau cu partea care sustine moartea sufletului.
Pe mine mă interesează să inteleg SINCER si sunt neutră din acest punct de vedere.
Pentru că, dacă, SUFLETUL insusi, este un OM VIU,un Om VIU proroceste (este intodeauna cu un pas inaintea unui om MORT-care i se duce numele ca traieste,dar este mort-nenăscut din APĂ si DUH.
Si prin acest fapt,DUHUL CURAT SFÂNT care călăuzeste OMUL VIU(sufletul propriu zis),acesta,la rândul lui, poate:sfătuii,ridica,mângaia,vindeca,cu ajutorul acestui DUH DĂTĂTOR de VIATĂ,poate ridica pe omul MORT duhovnicesc, aducându-l la VIATĂ,impreună cu Mashiah al carui DUH este in voi,nădejdea SLAVEI!
Si de aici deduc urmatoarele : Când Yahshuah si-a dat TRUPUL(care i-a fost pregatit mai dinainte) si l-a dat de la SINE insusi,pentru că VIATA oricărui SUFLET VIU este in SÂNGE- intreb,ce a fost retinut la CER:
-1.TRUPUL? (care este un suflet)
-2.DUHUL?(care a vorbit prin gura tuturor prorociilor din vechime)
-3.SÂNGELE?(care este VIATA din TRUPUL de CARNE)
Care din aceste 3 componente s-a suit la CER (sau a fost retinut de cer)?
Pentru ca este scris:1 Corinteni 15:50
Ce spun eu, fraților, este că nu poate carnea și sângele să moștenească Împărăția lui Dumnezeu; și că, putrezirea nu poate moșteni neputrezirea.
Totusi tind sa cred ca este vorba despre Imparatia Cerurilor ( adica Cerul care retine cea ce a fost si mai dinainte in Cer,adica DUHUL dătator de VIATĂ)-adică NEPUTREZIREA,pentru că PUTREZIREA este pe pământ(incă).
Multumesc tare frumos.
Vezi ca ai ajuns la o rascruce si trebuie sa fi atenta deoarece ambele drumuri pot fi urmate.
Cand Biblia spune ca in mana Tatalui si-a depus duhul, este inca om. Si omul este format din tarana si duh de viata (Eclesiatul 12:7 spune "tarana se intoarce in pamant asa cum a fost si duhul se intoarce la Dumnezeu care l-a dat)
Cand Biblia spune ca Domnul Isus a inviat in duh, este vorba de o noua etapa, etapa de dupa inaltare "in care s-a dus si a predicat duhurilor din inchisoare". Este vorba de o inchisoare cereasca, unde sunt pastrati duhurile (ingerii neascultatori) care nu au fost ascultatoare pe timplul lui Noe. Este si normal, deoarece in cer sunt numai trupuri duhovnicesti. Dumnezeu este duh, Satan este un duh, ingerii sunt duhuri, demonii sunt duhuri, noi (Mireasa) vom fi duhuri "vom fi ca el". Fantasma ca acum Domnul si Mantuitorul este in cer avand un trup de carne, in care se mai vad locul cuielor, este pura fantezie.
Biblia greaca spune ca sunt trupuri sufletesti (soma psyhikon) si trupuri duhovnicesti (soma pneumatikon). Trupurile sufletesti sunt din carne, si sunt facute sa traiasca pe pamant, iar trupurile duhovnicesti sunt din duh si sunt facute sa traiasca in cer. Trupurile sufletesti au carne si sange, trupurile duhovnicesti nu au.
Biblia spune ca dupa cum am purtat chipul lui Adam asa vom purta si chipul Celui ceresc. De ce? Deoarece vom trai in alt mediu, ceresc. Ca sa putem trai in acest mediu, noi vom fi transformati. Transformarea consta in schimbarea trupului de carne in trup duhovnicesc. Este ca si cum daca vrei sa traiesti ca pestii trebuie sa te transformi in peste. Este alt mediu.
Problema e ce s-a intamplat imediat dupa inviere, cand inca nu s-a dus la cer? Daca intelegem bine procesul, nu este nici o problema. Cheia si aici este transformarea. La inviere, ca sa poata fi crezut ca a inviat, s-a retransformat in trupul in care a decedat. Apoi, la inaltare dupa ce nu a mai fost vazut s-a retransformat in duh.
Inca o precizare. Cand Biblia vorbeste de ceruri, si ca noi vom merge in cer, trebuie sa tinem in minte ca ea detaileaza. Sunt de fapt trei ceruri. Apostolul Pavel a fost rapit la al treilea cer, in paradisul celestial.
1. Cerul intai este vazduhul
2. Cerul al doilea este Universul
3. Cerul al treilea este numit "cerurile cerurilor"
"Cantati Celui ce calareste pe cerurile cerurilor vesnice! Iata ca se aude glasul Lui, glasul Lui cel puternic!" (Ps.68:33)
Dupa cum spune si versetul, cerul al treilea este VESNIC. El nu piere, caci este CASA TATALUI. Cum sa-si distruga Dumnezeu locuinta? Sau de ce ar parasi Dumnezeu paradisul celestial? Sunt niste intrebari la care va invit sa meditam.
Ionica a scris:
Shalom Lavi,
Vezi ca ai ajuns la o rascruce si trebuie sa fi atenta deoarece ambele drumuri pot fi urmate.
Cand Biblia spune ca in mana Tatalui si-a depus duhul, este inca om. Si omul este format din tarana si duh de viata (Eclesiatul 12:7 spune "tarana se intoarce in pamant asa cum a fost si duhul se intoarce la Dumnezeu care l-a dat)
Shalom Ionică.
Dar tare as crede ca El, CUVANTUL care s-a facut TRUP si a locuit printre noi,a fost SAMANTA VIE NESUPUSA PUTREZIRII.
Da!Era Om care simtea tot ce simte omul din pamant..durerea,bucuria tristetea si cunoastea timpului cu exactitate cand avea sa-si dea duhul...toate aceste sentimente,El le cunostea foarte bine mai dinainte si nu era nevoie ca sa-i faca cineva de cunoscut.
De aceea,am si specificat ca un om viu este cu un pas inaintea unui ''om mort''care fizic traieste,insa,din punct de vedere duhovnicesc-spiritual este mort-sau care nu are in el Duhul Lui Mashiah,ca sa fie calauzit de El.
Si cred ca acest Duh care era in Mashiah era si in profetii din vechime care faceau de cunoscut venirea Lui intr-un trup asemanator cu al pacatului.
El pentru aceasta a venit ca sa dea viata oricarui om care se intoarce la El.
Dar fratele Ovidiu spune mai sus ca El(Yahshuah) avea un suflet...eu ma duc cu gandul ca El era un SUFLET VIU,iar dupa ce si-a dat acel SUFLET VIU a devenit UN DUH DATAR DE VIATA.
Am sa explic in urmatoarea postare cum am inteles ( se poate venii cu corectari).
..................
Sunt la capitolul studiu,asa că, am să aduc acele teme (câteva idei pe care le cunosti) spre dezbatere.
Tu spui:
Fantasma ca acum Domnul si Mantuitorul este in cer avand un trup de carne, in care se mai vad locul cuielor, este pura fantezie.
Multi oameni cred ca El s-a inăltat la cer in acel trup pe care l-a adus ca jertfă de ispasire.
Prin urmare, mai spui că si-a reluat acel trup frânt din nou...aici iar am intrebări.
Ionica a scris:
Problema e ce s-a intamplat imediat dupa inviere, cand inca nu s-a dus la cer? Daca intelegem bine procesul, nu este nici o problema. Cheia si aici este transformarea. La inviere, ca sa poata fi crezut ca a inviat, s-a retransformat in trupul in care a decedat. Apoi, la inaltare dupa ce nu a mai fost vazut s-a retransformat in duh.
Deci spre analiză....:Aici putem discuta o temă ( pentru unii polemică) sper să nu fie asa si să mergem la pas mic ca să pricepem.
Am să aduc câteva intrebări legate de această temă si am să incep cu Ioan 14:3.
Și după ce Mă voi duce și vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce și vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiți și voi.
Aceasta a fost promisiunea lui Yahshua- Mashia in noaptea dinaintea mortii sale.
Acum ,câteva intrebari:
1.Cum revine Mashia ?
2.Cine il vede si in ce fel?
Deci,El a spus :Mă voi intoarce si vă voi lua cu Mine...aici ,am o intrebare :Când se v-a intoarce ca să ne ea cu El,ca acolo unde este El, să fim si noi, cum se v-a intoarce si in ce trup...?
Duhovnicesc sau Fizic?
In conformitate cu 1Corinteni 15:44: Este semănat trup firesc, și învie trup duhovnicesc. Dacă este un trup firesc, este și un trup duhovnicesc.
In aceea noapte, Yashua a mai zis si aceste cuvinte ucenicilor săi:
Peste puțină vreme, lumea nu Mă va mai vedea, dar voi Mă veți vedea; pentru că Eu trăiesc, și voi veți trăi. (Ioan14:19)
După cum stim cuvantul ,,lumea'' reprezintă omenirea.
Deci,ce să inteleg de aici?
Vine apostolul Shaul si confirmă urmatoarele : Așa că, de acum încolo, nu mai cunoaștem pe nimeni în felul lumii; și chiar dacă am cunoscut pe Mashia în felul lumii, totuși acum nu-L mai cunoaștem în felul acesta.
Totusi, Shaul le mai făcea Galatenilor de cunoscut,vestea bună si cum a fost primirea lor cu privire la el ( un evreu născut din nou ,urmând credinta in Yahshua,pe care ei ca oameni il vedeau cu ochii lor):Gal 4 cu 14:
Și n-ați arătat nici dispreț, nici dezgust față de ceea ce era o ispită pentru voi în trupul meu; dimpotrivă, m-ați primit ca pe un înger al lui יהוה (YaHVeH), ca pe a însuși Mashia.
A fost normal să fie Shaul primit ca pe insusi Mashia , pentru că este scris:Coloseni 1;27....
cărora יהוה (YaHVeH) a voit să le facă cunoscut care este bogăția slavei tainei acesteia între Neamuri,și anume: Mașia în voi, nădejdea slavei.
Cu toate acestea......unii oameni....,cred că Mashia v-a revenii in acelasi trup in care a fost omorât.
Asa v-a fii?
Yashua a mai spus in Ioan 6:51:
Eu sunt Pâinea vie, care s-a pogorât din cer. Dacă mănâncă cineva din pâinea aceasta, va trăi în veac; și pâinea, pe care o voi da Eu, este trupul Meu, pe care îl voi da pentru viața lumii."
Deci,trupul de carne dat ca jertfă(o singura data) pentru viata lumii pentru omenire, despre această jertfă deosebită,Shaul spunea:Am fost sfintit prin trupul (carnea,corpul)lui Yahshua -Mashia,o dată pentru totdeauna(Evrei10:10).
O dată ce si-a dat carnea ,viata ,pentru viata lumii ,Mashia si-a reluat acel trup (frant)?
Pentru a devenii din nou om muritor!?!
Si de aici se nasc intrebările...cum s-a arăt el ,după inviere...?
In ce trup?
De ce, de exemplu, Miriam (numita si Magdalena) la mormânt l-a luat drept GRADINAR?
Voi aduce câteva versete si să vedem dacă sunt argumente că Yahshua s-a arat in trupul de carne,in care murise.
Mă intreb si eu că acele 40 de zile El s-a aratăt in trup ( dar cum a fost trupul acela?)
Pentru că, ucenicii nu l-au recunoscut imediat,nu infatisarea exterioară a fost aceea care iau făcut să-si dea seama că este El ,ci un cuvânt sau un gest din partea Lui....nu?
Cititi urmatoarele exemple:Ioan 20 :14-16;21:6,7:Luca 24:30,31.
Astept cu multă răbdare ,implicare..dacă nu este implicare nu sunt nici explicatii.
Acum intrebarea mare :IN CE CORP VA REVENII?Iar dacă intreb...,nu inseamnă că este ceva bătut in cuie,una este o dezbatere si alta este o concluzie ( să nu se inteleaga gresit).
Multumesc pentru intelegere.
Shalom Lavi,
Daca nu avem o baza comuna de pornire drumurile de intelegere se vor distanta oricum. Ne trebuie un text bun, ca deja si traducerile diferite ne incurca mult...
Cred ca toate versetele ar trebui traduse corect: "soma" este un cuvant grec ce in traducere, alaturi de psyche, este trup privit per ansamblu. Nu defineste numai o parte, partea pur carnala a trupului, "psyche" inseamna "suflet", prin urmare traducerea corecta pentru soma psychikon ar fi trup sufletesc.
La fel soma pneumatikon, inseamna un trup complet ceresc, soma insemnad trup si pneuma insemnand duh, traducerea exacta pentru soma pneumatikon fiind trup duhovnicesc.
Daca nu recunoastem aceste doua adevaruri, ca sunt trupuri pamantesti si trupuri ceresti, cum am putea cladi alte versete explicative peste ele?
Cerul este facut pentru trupuri ceresti si pamantul este facut pentru trupuri pamantesti. Daca esti din cer si vrei ca sa poti trai pe pamant, trebuie sa te faci soma psychikon (trup sufletesc), iar daca esti de pe pamant si vrei satraiesti in cer, trebuie sa te faci soma pneumatikon (trup duhovnicesc). Nu putem abstractiza, sunt realitati. De aceea Mireasa nu poate fi decat ca Mirele. Cum este Mirele? Daca el ar fi ca noi, nu ar trebui ca Mireasa sa fie transformata, ca sa fie ca el.
Deconectat
RE: Sufletul - veșnic sau nu?
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
24864. Postat la 04/10/2013 14:17 - 4237z14h36m
Daca esti din cer si vrei ca sa poti trai pe pamant, trebuie sa te faci soma psychikon (trup sufletesc), iar daca esti de pe pamant si vrei satraiesti in cer, trebuie sa te faci soma pneumatikon (trup duhovnicesc).
Oare aceasta o facem noi? Sper ca din graba ai scris aceste neadevaruri.