Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Preaiubiților, nu vă răzbunați singuri; ci lăsați să se răzbune mânia lui Dumnezeu; căci este scris: "Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti", zice Domnul".
Romani 12:19

Cugetarea zilei
"Sângele martirilor este sămânța Bisericii."

Jeronim


Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 4
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Studiu Biblic - Discuții pe teme religioase | Biblia
Deconectat Metode de studiu biblic
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8252. Postat la 10/02/2011 09:49 - 5203z20h5m
Shalom!
De cand am venit intre sambatari, am constatat prin observatie participativa (crampeiele de studii de sociologie pe care le-am facut au avut un cuvant de spus la asta, loool) ca exista multe discutii pe marginea multor subiecte... Asta imi spune ca sambatarii sunt realmente interesati de Scriptura, de cunoasterea sa, de trairea in lumina ei, si este un lucru de admirat.
Insa nu am observat numai acest aspect deosebit de pozitiv, ci si lucruri care pot fi imbunatatite, cum ar fi modul in care trebuie purtata o polemica si ca, inainte de toate, ar fi foarte folositor sa fie cunoscute concret si practicate metodele de studiu biblic. E clar ca fiecare om, cand citeste Scriptura, are deja niste pre-judecati, un background, un mediu din care provine si care-l va influenta in citirea Scripturii, dar idealul este ca Biblia sa fie citita si inteleasa nu cum vrem noi, ci cum vrea AUTORUL SFANT.
Pe de alta parte, Autorul Sfant a dat Biblia sa fie citita de oamenii imperfecti si limitati, si a pus la indemana lor niste principii de lectura, simpe si de bun-simt.
Sa incepem prin a posta nu metode de studiu, ci trasaturile pe care trebuie sa le aiba un cititor al Bibliei, pentru a accede la adevar si a evita erorile sau chiar ereziile.
Asadar, pentru a tâlcui duhovnicește și corect Sfânta Scriptură (Ioan 5:39), interpretul public trebuie să fi fost pregătit INIȚIATIC, adică să aibă "un mănunchi de virtuți", precum nașterea din nou (Matei 22:29; Ioan 3:3-8), o viață duhovnicească curată și rugativă, să iubească neprihănirea și să urască nelegiuirea (Evrei 1:9), să fie smerit (Ioan 7:17), să fi studiat Scriptura îndelung, precum și să cunoască cercetările biblice și teologice curate și semnificative cu privire la tema sau pasajul de interpretat.
Vizavi de prima calitate, nasterea din nou, ea este INDISPENSABILA! Un om care nu are nasterea din nou nu trebuie ascultat, oricat de maiastru ar vorbi din Biblie. Fratele Iancu Avram spunea intr-un aforism pe care-l reformulez: "Pe diavol sa nu-l crezi nici macar atunci cand spune adevarul..."

Nadajduind ca v-am putut sluji, ne revedem la urmatoarea postare.
Michael Roman.


Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Metode de studiu biblic
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8438. Postat la 14/02/2011 08:00 - 5199z21h54m
Frate Michael, urmăresc cu mare interes aceste subiecte, și mă bucur că le-ai deschis. În mine cel puțin vei avea un cititor fidel și dornic să învețe cât mai multe din ale Scripturii. Așa că te aștept cu mare drag să continui și acest subiect, precum și altele la care ai rămas "dator".


Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Metode de studiu biblic
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8506. Postat la 16/02/2011 18:02 - 5197z11h53m
Shalom!
Am mai avut postari si interventii, dar fie nu au suscitat interes, fie se trecuse la un dialog al surzilor si atunci m-am retras... Retin ca era pe undeva un subiect care merita dialogul, dar nu mai stiu care si pe undesmiley
Si de data asta postez pentru ca ai manifestat tu interes si mi-ai dat un feed-back, altfel m-as fi retras si de-aici, nepoftitul n-are scaunsmiley
Sa revenim: postarea mea de mai sus se poate imparti, bref, in doua categorii mari si late: actiunea Duhului Sfant asupra cercetatorului Scripturii (lucrurile duhovnicesti trebuie intelese duhovniceste, I Cor. 2:6-16, mai ales v. 14) si truda cercetatorului Scripturii, insotita de alte calitati (Ezra 7:10).
Per ansamblu, studiile biblice pot fi sintetice, când se studiază o carte pentru a-i înțelege mesajul; analitice (se focalizează pe câte un pasaj din carte, sau pe toate, la rând) și tematice sau topice (se studiază anumite teme).
Nu v-am impartasit lucruri noi, dar ma gandesc sa facem pasi marunti, dar sa pastram un teren solid sub picioare. Daca vor exista interesati, data viitoare as posta despre metoda deductiva si cea inductiva de studiu, vorbind despre continutul unui pasaj, insemnatatea sa si aplicarea in viata de credinta.
Fiti binecuvantati!


Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Metode de studiu biblic
fullban10
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8513. Postat la 16/02/2011 20:05 - 5197z9h49m
Vrei incurajari? Deja ma pregateam sa intru eu , facand un paralelism intre Matei si Vechiul Testament. Adica ce-i scris in Matei , gasesti in Vechiul Testament. Dar cum femeile trebuie sa se de-a la o parte, pun mana la gura si tac. Astept cu interes, ce ai sa ne spui. Lipseste pe forumul acesta studiile biblice. Felicitari!


Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat RE: Metode de studiu biblic
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8667. Postat la 22/02/2011 22:41 - 5191z7h13m
Shalom!
Sora Valentina, nu caut atat incurajari, ci mai degraba un feed-back, pentru a verifica daca exista interes fata de ceea ce postez sau nu.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, poate vom ajunge odata si la Matei si relatiile sale cu VT, prin citate, profetii implinite, structura interna a cartii, care aminteste de Pentateuhul lui Moise (cine citeste, sa inteleaga smiley ) si de rolul de poarta spre NT... E o Evanghelie absolut superba si sunt convins ca ai putea sa postezi observatii biblice si de bun-simt, fara a da invatatura, cum se intampla in cazul altor surori, in viata reala sau chiar pe forumuri...
Există mai multe metode, dar ele pot fi cuprinse în două, cu caracter general: metoda deductivă și metoda inductivă.
A. Metoda deductivă: este un proces de raționare, plecând de la ceea ce este cunoscut spre ce este necunoscut, de la general la specific, de la o premisă la o concluzie logică generală. Metoda nu este cea mai bună, întrucât se poate întâmpla ca premisa să fie greșită, sau noi să considerăm că un pasaj spune ceva, când, de fapt, el spune altceva. Pe de altă parte, scopul nostru este cel de a afla ce spune autorul, de aceea nu vrem să facem o presupunere înainte de a cerceta complet ceea ce spune el.
B. Metoda inductivă: este opusul deducției, o mișcare de la particular la general, întâi studiem Biblia, apoi tragem concluzia. Este metoda prin care studiem unități din Biblie pentru a afla care este conținutul, însemnătatea și aplicația acelei unități.
Conținutul îl determinăm prin citire si observare: ce scrie?
Însemnătatea o determinăm prin interpretare: ce înseamnă ceea ce scrie? (Aici apare si corelarea cu mesajul unor texte similare)
Aplicația: cum să aplic ceea ce am învățat?
Pașii care trebuie făcuți în vederea studierii sunt următorii: citire; observare; interpretare; corelare; aplicare.
Citirea are loc pentru a te familiariza cu textul, pentru a cunoaște contextul, pentru a vedea termenii-cheie; pentru a descoperi scopul autorului; pentru a vedea diviziunile mari ale cărții și modul în care se leagă între ele.
Observarea: observi structura (prin transcriere structurală); observi fapte, relații; observi atmosfera sau culoarea locală; observi conținutul (temele principale) prin întrebări de genul cine, ce, etc.
Interpretarea: pui întrebări de interpretare ("ce înseamnă?" ), răspunzi întrebărilor și formulezi ideea textuală. Interpretarea este procesul de descoperire a înțelesului intenționat de autor pentru destinatarii originali și semnificația acestui înțeles.
Când pui întrebări de interpretare, te întorci din nou la text și formulezi întrebări despre ce ai vrea să afli și nu ai găsit înțelesul în timpul observării.
Când răspunzi la întrebări, examinează bine textul, contextul, alte texte din Sfânta Scriptură asemănătoare și în ultimul rând te uiți la resurse secundare.
Întrebări de interpretare: a) explicativă: ce înseamnă?; b ) rațională: este adevărat? c) de implicație: ce importanță are faptul acesta pentru ei sau pentru mine?

Voi reveni, shalom!


Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Metode de studiu biblic
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8876. Postat la 02/03/2011 13:49 - 5183z16h5m
Mulțumim pentru aceste detalii Michael. Consider că ne-ar prinde tare bine să ne dai câte un exemplu-două din cele 3 tipuri de studiu sintetic, analitic și tematic, pentru că mă gândesc la mine cum înțeleg cel mai bine. Și asta mi se întâmplă când mi se prezintă exemple. Mai ales că până și Mântuitorul nostru, Domnul Isus tot timpul dădea exemple.. "Împărățaia cerurilor se aseamănă cu.. și oamenilor începeau să li se mai luminze fețele ca semn că începeau să priceapă câte ceva" smiley


Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Metode de studiu biblic
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8901. Postat la 02/03/2011 23:50 - 5183z6h4m
Exemple:
Studiul sintetic al Epistolei catre galateni ne-ar ajuta ca, la final, sa conchidem ca Apostolul vorbeste despre mantuire, impartasindu-ne semnificatia ei, baza ei si modul de intrare in posesia ei.
Studierea analitica a Epistolei ne-ar dumiri ca, desi trateaza subiectul mantuirii, Apostolul nu plonjeaza direct in el, ci, mai intai, in cap. 1:1-5 Apostolul rosteste un salut, in v. 6-10 atrage atentia asupra existentei unei Evanghelii false, iar incepand cu v. 11 isi afirma apostolia, etc.
Studierea tematica: focalizandu-ne pe aceasta Epistola, am putea lua la studiu diferite teme: de exemplu, am putea studia relatia Lege - har. Sau s-ar putea examina raportul Duhul Sfant - firea pamanteasca (sarx), ce rodeste una, ce trudeste cealalta...
Sau ne-am putea apleca asupra fatetei mantuirii pe care o prezinta Pavel aici... Zic de fateta pt ca, daca cineva vrea sa stie cu adevarat ce spune Pavel despre mantuire, trebuie sa studieze ceea ce are Pavel de spus in TOATE cele 13 (14) epistole ale lui, incepand cu cea care, cronologic, pare sa fie prima, cea catre galateni...

Sau, Epistola lui Iacov:
studiind-o sintetic, la final am putea spune ca ea trateaza credinta care lucreaza.
Analitic, am putea studia pe rand incercarile (1:2-18), auzirea Cuvantului si implinirea lui (1:19-27), trairea integra si impartiala (2:1-13), etc.
Tematic: se pot studia mai multe teme, relatia dintre credinta si fapte, su capcanele vietii unui credincios, sau despre rugaciuni, etc...

Noh, acum, daca am fi studiat ce zice Legea despre mantuire, si profetii, si Scrierile, si Evanghelistii, si ce zice Pavel, si Iacov, si Petru, si etc., am sti ce inseamna doctrina mantuirii, sau alte doctrine, nu am cunoaste doar fragmente din ele si ne-am certa pe cioburile lor...

Si acum, sa ne uitam "pe teren", vorba unui frate forumist care imi devine tot mai scump smiley

Studierea sistematica, indiferent ce metoda ai aborda, este un efort DEOSEBIT DE MARE, este O TRUDA, necesita studiu, si atentie, si munca, si rabdare, si putine sunt bisericile care-i sustin financiar pe truditorii lor, si daca predicatorii vor sa-si plateasca facturile, trebuie sa munceasca 10-12 ore, si adunarile asteapta hrana solida, de calitate, si daca le daruiesti putinul pe care-l ai, multi vor fi dezamagiti si vor cârti sau se vor razvrati... Insa, Domnul nostru merita sa-I aducem jertfa studiilor noastre de calitate, si sa respingem jertfirea oilor schioape, oarbe sau cu metehne...
Cred in ungerea Duhului Sfant si imboldurile spontane pe care le uneori predicatorilor, dar daca un predicator nu-si pregateste predica rational, sistematic, si prin rugaciune, ala e un lenes care-L ispiteste pe Domnul!

In alta ordine de idei, i-as indemna pe fratii care predica Evanghelia sa o studieze sistematic, sa-si faca schite si sa se gandeasca la faptul ca intr-o zi poate ca fratietatea sambatarilor ii va chema sa predea intr-un cadru organizat al unei scoli, o scoala de vara, sau la diferite conferinte, sau chiar in cadrul unei scoli biblice inchegate unde nu pot sa ocupe timpul si sa se asculte vorbind gaunos si gol, ci fundamentat...

Frati predicatori, va amintesc ceea ce stiti si voi: aveti responsabilitatea imensa de

A CROI CARARI DREPTE CU PICIOARELE VOASTRE!


Dumnezeu sa ne insoteasca permanent cu Prezenta Sa!


Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Metode de studiu biblic
Lica
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8919. Postat la 03/03/2011 19:12 - 5182z10h42m
Frate Michael mulțumesc și eu pentru activitatea ta de la acest subiect. Te urmăresc cu atenție și îmi dau silința să asimilez cât mai mult pentru ca mai apoi, desigur, să și pun în aplicare. smiley


Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Deconectat RE: Metode de studiu biblic
Ionica
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
26676. Postat la 16/01/2015 20:15 - 3767z9h39m
Michael Roman a scris:
Shalom!
De cand am venit intre sambatari, am constatat prin observatie participativa (crampeiele de studii de sociologie pe care le-am facut au avut un cuvant de spus la asta, loool) ca exista multe discutii pe marginea multor subiecte... Asta imi spune ca sambatarii sunt realmente interesati de Scriptura, de cunoasterea sa, de trairea in lumina ei, si este un lucru de admirat.
Insa nu am observat numai acest aspect deosebit de pozitiv, ci si lucruri care pot fi imbunatatite, cum ar fi modul in care trebuie purtata o polemica si ca, inainte de toate, ar fi foarte folositor sa fie cunoscute concret si practicate metodele de studiu biblic. E clar ca fiecare om, cand citeste Scriptura, are deja niste pre-judecati, un background, un mediu din care provine si care-l va influenta in citirea Scripturii, dar idealul este ca Biblia sa fie citita si inteleasa nu cum vrem noi, ci cum vrea AUTORUL SFANT.
Pe de alta parte, Autorul Sfant a dat Biblia sa fie citita de oamenii imperfecti si limitati, si a pus la indemana lor niste principii de lectura, simpe si de bun-simt.
Sa incepem prin a posta nu metode de studiu, ci trasaturile pe care trebuie sa le aiba un cititor al Bibliei, pentru a accede la adevar si a evita erorile sau chiar ereziile.
Asadar, pentru a tâlcui duhovnicește și corect Sfânta Scriptură (Ioan 5:39), interpretul public trebuie să fi fost pregătit INIȚIATIC, adică să aibă "un mănunchi de virtuți", precum nașterea din nou (Matei 22:29; Ioan 3:3-8), o viață duhovnicească curată și rugativă, să iubească neprihănirea și să urască nelegiuirea (Evrei 1:9), să fie smerit (Ioan 7:17), să fi studiat Scriptura îndelung, precum și să cunoască cercetările biblice și teologice curate și semnificative cu privire la tema sau pasajul de interpretat.
Vizavi de prima calitate, nasterea din nou, ea este INDISPENSABILA! Un om care nu are nasterea din nou nu trebuie ascultat, oricat de maiastru ar vorbi din Biblie. Fratele Iancu Avram spunea intr-un aforism pe care-l reformulez: "Pe diavol sa nu-l crezi nici macar atunci cand spune adevarul..."

Nadajduind ca v-am putut sluji, ne revedem la urmatoarea postare.
Michael Roman.


Foarte frumos si adevarat. Amin!


"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19219744 vizite unice Powered by PHP-Fusion