"Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o" Exodul 20:11
Cugetarea zilei
"Încă de la început, Sabatul a fost conceput pentru a face posibilă comunicarea sfântă dintre Dumnezeu și om."
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18006. Postat la 20/04/2012 07:34 - 4795z23h48m
Mai întâi vă doresc o zi plină de Pace și liniște aici și peste tot.
Am făcut puțină pauză, pentru că nu am vrut să mă amestec în polemici, am vrut să văd ce va ieși până la urmă și uitați-vă ce am constatat:
Se pare că noi căutăm să perfecționăm Poruncile Domnului, că DE, .... nu sunt actualizate la cerințele secolului Xxi și uite că eu nu sunt de acord cu discuțiile care depășesc și bunul simț, dar și Porunca care a fost dată cu mii de ani în urmă.
Gândiți-vă că Mesia ar fi și El membru pe acest portal și citind atâtea păreri unele care și nouă ni se pare că au alunecat foarte mult și au ieșit ne permis de mult pe extreme, ce ar zice El oare?, nu cumva ar zice și acum, cum a mai zis odată într-o împrejurare?
23. Vai de voi, cărturari și Farisei fățarnici! Pentru că voi dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, și lăsați nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila și credincioșia; pe acestea trebuia să le faceți, și pe acelea să nu le lăsați nefăcute.
24. Povățuitori orbi, care strecurați țânțarul și înghițiți cămila!Matei 23:
Frate vasile, te rog să-mi precizezi cu lux de amănunte, rețeta care s-a folosit la facerea azimelor în timpul celor 40 de ani, cât poporul Israel călătorea prin pustie.
După aceste precizări, voi veni cu mai mulți țânțari, care se îngrămădesc în strecurătoare. Aștept precizări precise, nu fugă de răspundere, ci amănunțit, de-a fir am păr!!!
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Frate Nică, după cunoștințele mele ( cel puțin de până acum), nu-mi amintesc să fie interzis consumul de azime în restul zilelor anului. Ar fi o absurditate... Eu știu doar că este cerut să mâncăm azime în cele 7 zile de praznic, dar dacă cineva mănâncă numai azime în tot restul anului e alegerea lui.
Să luăm un exemplu: e ca și cum la sărbătoarea Ispășirii ni se cere să postim, și atunci dacă cineva postește cu o zi mai mult sau cu postește de regulă odată sau de 2 ori pe săptămână, ar face un păcat. Cred că ar fi bine să dăm dovadă de înțelepciune și înțelegere a Bibliei.
Iar despre rețeta de preparat a azimelor ( nu e vorba de azima peste care se cere binecuvântarea ca reprezentând trupul Domnului, pentru că ea are o semnificație aparte, ci de azimele cu care mâncăm la masă cu tot felul de mâncare) deasemenea nu-mi amintesc să scrie că nu ai voie să pui untdelemn în ele sau să le faci cu lapte de exemplu, sau mai știu eu cum. Important e să nu conțină aluat și nimic dospit. Asta e cerința și cred că nu merită să întindem sfoara că s-ar putea să se rupă și să nu ne placă.
Totuși, dacă fratele Vasile are ceva versete concrete, le aștept cu plăcrere ca să mai învățăm cu toții câte ceva.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
In primul rind nu am figit nici o data de cuvintul lui YHWH, nici de raspuns ce am studeat si stiu voi raspunde unde nu stiu nu me rusine sa zic ca inca nu am cercetat ,Frate Nica acuma voi aster cea ce ai pus intrebari prima ai sa vedem ce zice legea Exod cap 12 v18
1 In luna inti din a paisprezecea zi a lunii, seara sa mincati azimi, pina in seara zile a douaeci si un a luni acuma maduc sa vad daca o tinut asa Exod12 v50
2Toti copii lui Israel au facut cum poruncise YHWH, lui Moisa. in seamna ca a respectat acuma vom merge sa vedem cu mincat in pustie
3Stim ca in noaptea aceia au trebuit sa parasasca Egiptul v34spune
Poporul si-a luat plamadeala (coca) inaite de se dospi aic apare o intrebare cind o plamadit? eu cred in ziua pregatiri ca in 15 era Sarbatoare cu adunare sfinta ei o prigati plamadeala pentru mai multe zile, in v39spune
Cu plamadeala,pe care o luase din Egipt si care nu se dospise inca au facut turte fara aluat ca fusesera izconiti de Egipteni,fara sa-si merinde cu ei au mincat AZIMI dar so gati aceia plamadeala Exod 16 12 ei cirtesc ca mor de foame inseamna ca sa terminat provizele care lea luat versetul 12 spuns,
4Am auzit cirticile copiilor lui Israel.Spune-le :Intre cele doua seri aveti sa mincati carne, si dimineata si va veti satura de pine: si veti stie ca eu sint YHWH ELOIMUL vostru v 15
Copii lui Israel sau uitat la ia ,si a zis unul catre altu:Ce este aceasta ? nu stiau ce este.Moisa le-a zis: Este pinea, pe care vo da ca hrana.
P oporul au mincat in timpul cei 40 de ani pine si carne data din cer
in postarile mele de mai sus sint citeva rete ce siboliza azima astept raspunsul de la Frati sa vedem cum puem sa facem o azima si ce se pune in ea dupa aia voi raspunde si eu deo cam data cam asta am
Copii lui Israel au mincat mana patruzeci de ani pina la sosirea lor la htarele tari Canaanului v35 din Exod16
Mesia sa fie in inimile noastre
Deconectat
RE: Sărbătoarea Azimelor
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18020. Postat la 20/04/2012 14:41 - 4795z16h40m
Fraza aceasta nu este corectă: poporul a mâncat 40 de ani pâine și carne dată din cer.
Doar dacă te referi că mana le-a fost și pâine și carne.
Doamnă se vede că Duhul pe care îl ai nu corespunde cu scriptura. Citim Exod cap 16 v11:
11. Domnul, vorbind lui Moise, a zis:
12. "Am auzit cârtirile copiilor lui Israel. Spune-le: Între cele două seri aveți să mâncați carne și dimineața vă veți sătura de pâine și veți ști că Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.".
Acuma spune-mi de unde le-a dat carne și să mănânce și păine?
Frate Ovidiu așa-i fost învățat de mic, nu contează ce mănânci? Atunci nu contează cum ți Sărbătoarea, poți să calci, s-o împlinit ce Mesia le-o spus să nu se îndepărteze de la Ierusalim până nu vor primi duhul sfânt, ți și Sabatul la fel?
Dar mă rog pentru tine că te iubesc ca Mesia să te lumineze, nu judec pe nimeni așa mi-o venit să scriu ce-am scris am scris zic ca Pilat, judecata o las în mâna lui YHWH Porunca noastră e să ne iubim.
Avertisment!:
vasile_geana2000 te rog să-ți măsori cuvintele când scrii și să citești regulamentul de care văd că nu prea ții cont.
Această postare a fost modificată deoarece conținea lucruri care contravin regulamentului ( atacuri la persoană, etc)
Frate Vasile, Domnul să te binecuvânteze pentru iubirea ce spui că mi-o porți!
Totuși, faptul că în loc să-mi arăți un verset care să interzică mâncatul azimelor în timpul anului, înafară de Praznicul Azimelor te legi de lucruri care nu au absolut nimic cu azimele mă face să cred că nu ai nici o dovadă. Așa că rămâne să mai studiezi fratele meu
Nu de alta, dar ce e după Cuvânt și mie îmi place, însă când văd că cineva vrea să predea Legea, trebuie s-o cunoască altfel există riscul să spună greșeli...
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
In primul rând multumesc moderatorului pentru avertizare.
Frate Ovidiu tu ai scris ca numai azima referitor la trupul lui restul putem să o facem cum vrem, putem sa punem ce vrem in ea cartofi, potus asta vrea sa zici?
Că am gasit că fratii la Sarbatoare fac azimi, pun faina apa cartof sare alti pun potus si le-am spus că nu sunt dupa lege dar vad ca tu cum ai scris spui ca sunt dupa lege nu stiu care trebuie sa cerceteze la faza aceasta? eu nu m-am laudat ca stiu.
Avertisment !
Frate Geana, cred ca administratia portalului, a fost destul de ingaduitoare cu tine, si cu toate acestea nu ai tinut cont de lucrul acesta. Postarea aceasta a fost modificata pentru ca incalca regulamentul prin jigniri si atac la persoana
Prin atitudinea ta, fortezi administratia sa treaca la faza de banare.
Moderator 2
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18083. Postat la 22/04/2012 07:16 - 4794z0h5m
Am de gând să zic ceva pe limba bănățeană:
Am impresia că vorbim toți la o lal-tă și ne înțelegem dea bășca (aiurea).
Am făcut asta pentru că fratele Vasile a vorbit un cuvânt vechi pe moldovenește și văd că voi nu ați reacționat în nici un fel, știu că regulamentul cere să nu se ia din postarea de deasupră și să se reposteze fragmente în prima de mai jos, dar de data asta o fac pentru o mai bună înțelegere, iată cuvântul și propoziția care îl are:
Fratele Vasile a scris: Frate Ovideo tu ai scris ca numa azima referitor la trupul lui restul putem so facem cum vrem putem sa punem ce vrem in ia cartofi potus asta vrea sa zici tu ca numa azima trupul sa fie dupa lege asa ai invatat la scoala de Preut? ma inveti sa calc legea nu te pot crede.
C am gasit ca frati la Sarbatoare fac azimi pun faina apa cartof sare alti pun potus si leam spus canu sint dupa lege dar vad ca tu cum ai scris spui ca sint dupa lege nusti care trebuie sa cerceteze la faza aceasta?
Cuvântul "potuș" sau potușul, este bicarbonat, care se întrebuințează și la creșterea aluatului, eu scriam mai sus că noi în ziua de 13 Nisan, scoatem afară și ardem tot ce este dospit, sau este pentru dospit, inclusiv Potușul și praful de copt.
Nu cred că fratele Ovidiu, s-a gândit să învețe pe cineva, sau să accepte azime în care să să pună pentru creștere în ele Potuș (bicarbonat).
Eu subscriu la ce zicea fratele Ovidiu, că trebuie să facem deosebire între Azima care se va folosi pentru Prăznuirea Paștelui, care să simbolizeze Trupul Lui Mesia și azima sau mâncarea pe care o folosim în timpul celor 7 zile de sărbătoare.
Bine ar fi dacă am folosi această mare binecuvântare Portalul respectiv, care unii pun suflet, materie cenușie și finanțe chiar, noi să contribuim măcar cu respect, ca să fie complect, eu zic și hai să zicem toți: Domnul să ne ajute!!!
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Consider frate Vasile, ca toti fratii sambatari tin cele sapte zile ale Praznicului Azimelor, mancand paine nedospita(fara drojdie sau alti afanatori).
Cred ca ar trebui sa lasam pe Dumnezeu sa priveasca in casele noastre si in inimi si sa gaseasca placere in ele.
Sa implinim si una si alta si sa nu ajungem noi judecatori ai fratelui nostru, ci mai degraba sa ne straduim fiecare a implini in masura in care ni s-a descoperit.
Daca in cele sapte zile ale praznicului avem dospeala in inima (rautate) , cum credeti ca mai priveste Domnul la azimele din casele noastre?
Fratele Ovidiu a vrut sa sublinieze faptul , ca nu trebuie sa se gaseasca dospeala, iar cat despre azima-trup, se vede cat de atent este la acest act de substituire a Trupului sfant si ca in cele sapte zile (in rest) se poate manca si mamaliga.
Uneori frate Vasile in postarile tale gasesc greseli de exprimare si citesc de mai multe ori pentru a distinge ce vrei sa spui, te rog citeste cu atentie postarile si apoi completeaza sau comenteaza...nu te necaji degeaba, iti face rau la sanatate...
Azima=faina de grau sau orz sau secara; framantam faina cu apa si un pic de sare apoi o coacem la foc mic...o mancam in cele sapte zile ale Praznicului azimelor. Simbolul acestora fiind aducerea aminte a iesirii in graba din tara Egiptului (lumea de pacat) , insa nu oricum, cu pocainta in inimii...azima curatiei acesteia...
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Soră Lucia vreau să spun, că nu toți sâmbătari țin cele 7 zile de sărbătoare unii nu au posibilitate cu serviciu să ne rugăm pentru ei ca Mesia să-i elibereze de supt jugul lui Faraon alții, de frică, că mor de foame dacă stau o săptămână.
Nu este scris să mănânci mămăligă în cele 7 zile, legea zice din 14 până 21 să mâncați azimi nu mămăligă, la frații care i-am vizitat și o făcut azimi cu cartofi sau au pus bicarbonat n-au știut că lucrători noștri nu i-au învățat, mi-au mulțumit frați că nu au știut că ei erau învățați să nu pună drojdie atât, cum a spus Ovidiu, azima care te împărtășești să fie curată așa o explicat, restul nu contează așa a fost învățat nu-i vina lui,
Îmi cer scuze pentru scris că eu sunt un Cioban de la oi și nu am avut timp să învăț, la 14 ani am plecat cioban și m-am întors la 18 ani jumătate. Aici recunosc că greșesc dar vă rog să-mi iertați scrisul.
Am pus întrebarea la Frați: cum se face o azimă după lege dar fug toți de răspuns și păstori nu vreau să răspundă se plimbă în jurul ei dar nu învață poporul ce să puie în ea am să mai aștept, după aceia voi da răspunsul cum se face o azimă măcar oițele să știe dacă păstori fug de răspuns, dar va veni Păstorul Mesia și va smulge oile din mâinile lor și ne va pășuna la pășuni bune și la ape limpezi ca ai noștri mai împrumută dela vecini vă rog să nu vă supărați pe mine
Cu regretul că în timp ce din partea unora dintre frați și surori (care totuși există) se poate vedea de la mare distanță seriozitatea în credință și dorința sinceră de cunoaștere și de prezentare a ADEVĂRULUI SFÂNT, de la și mai mare distanță, se vede speculația cognitivă cu tentă comercială, în maniera ,,băgatului pe gât,, a tâlmăcirilor și argumentelor omenești, de la cele mai vechi și perimate, la cele mai noi și credibile după denumirile și formele din izvorul de sorginte babilonină, greco-latino-romano-tarso-gomeriană, pe temelia sumero-canaano-așchenado-săfaradi-ană. Nu mă refer atât la relevanța surselor impresionabile, care oricât de înalte, tot omenești sunt, pe cât chinul unora de a spune un ,,Mare nimic,, chiar cu marele pericol de a renunța la curăția entității umane (ca ființă unică), în favoarea unei ,,duble personalități,, pe care nu cred că este cazul s-o dezvoltăm.
În esență, dacă nu se pune problema unei dispute cu un literat - cunoscător de multă carte, care oricât de tăioasă ar fi disputa, tot frumoasă rămâne dar, chiar nu-l înțeleg pe fratele Vasile_geană, autodeclarat ..cioban cunoscător al Legii (si Iacov-Israel, și Moise a fost cioban, și eu amfost cioban la 6 ani cu 2 oițe și o căpriță - poate nu întâmplător, personal, respect ciobanii), care declară că nu prea le are cu scrisul - iartă-mă frate V_geană, dar, pentru un cioban neaoș, ști prea multe frate, care nu-și găsesc locul la mulți știutori, ceea ce îl poate face pe un om cu niște calități native, să cadă în capcana tupeistului autodidact (mai mult auto, și mai puțin didact) - oricum, mai mult decât cioban, eu te văd un binecuvântat, cunoscător al multor taine ale Sfântului Cuvânt.
Toți oamenii suntem nedesăvârșiți, și toți greșim frate V_geană dar, .. pentru Numele Celui Prea Înalt, spune frate dragă ce ști despre ,,ceva,, fără să acuzi omul - iubește păcătosul, urând păcatul; spune ,,cum se face azima pentru Pesach - fără drojdie = aluat,, indiferent cum s-ar numi, fără să-l acuzi pe unul sau pe altul din frați, cu atâta vehemență.
Pe baza ultimelor cuvinte din Matei 23.8, pentru mine prezbiterul, ca toată ierarhia clerică, este este o invenție Noutestamentală dar, sincer, nici un prezbiter nu mi-a băgat mâna în buzunar, și nici unul nu m-a învățat în afara doctrinei de pe urma căreia trăiește - în ograda lui, fiecare este liber să creadă ce vrea - dacă nu-i suporți, ignoră-i, nu-i judeca, judecând astfel, pe Cel ce nu-i judecă.
Dacă ști ceva - frate V_geană, spune: iată eu știu că azima fără aluat, coaptă la foc mic, conține: floarea făinii (trupul - din grâu, nu secară, nu orz, nu tărâță, nu intermediară), apă (viața), sare (gustul - naturală-grunjoasă, nu prelucrată extra fină, nu iodată, nu marină) și ulei (duhul care unge - presat la rece, nu untdelemnul distilat - dacă se poate, chiar ulei de măsline extravirgin, cum eu folosesc și la candela pe care o aprind în Șabat și sărbătorile din Levitic 23, fără acuz lucrătorii sau prezbiterii că nu m-au învățat) - când am înțeles un ADEVĂR, mi-l asum, sau nu - deocamdată, chiar dacă mai sunt unele tendințe de orientare, nu ne obligă nimeni să credem într-un fel, sau altul.
Sunt atâtea probleme grave frate V_geană în cunoștințele și trăirile noastre, că apartenența sau alinierile noastre doctrinare, sunt egale cu zero - în esență, cam toți suntem farisei (Luca 11.42) - aștept cu viu interes rețeta pentru azimi, și este treaba mea dacă o aleg, sau nu - dacă-mi ești frate, spune-mi (Iacov 4.17), și aleg sau nu, fără să te acuz de felul cum m-ai învățat.
Cu dragoste frățească, Har și Pace sfântă!
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
Frate ELIAHUA777 Mesia sa va binecuvinteze pentru raspuns corect vad ca nu mai invatat sa pun lapte in ia cum spune Domnul Ovidiu am gasi ca Mesia o spus si spun si eu Marcu cap 3 v35 spune
Caci oricine face voia lui ELOIM,acela Imi este frate,sora si mama
sa nu te superi Domnul Ovideo te respect ca Domn
Deconectat
Moderator4 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18237. Postat la 30/04/2012 18:30 - 4785z12h51m
Frate vasile_geana2000 vă înteleg nemultumirea și aveți tot dreptul la opinie însă doar dacă vă încadrați în regulamentul forumului. Am fost nevoiți să ștergem din postările dvs. deoarece constituiau atac la mai multe persoane. De asemenea vă rog să nu mai copiați de pe alte site-uri decât dacă ați primit permisiunea administratorului de site sau a autorului!
Deoarece nu este prima abatere și ați avut mai multe atenționări ne simțim nevoiți ca la următoarea abatere să vă sancționăm deși nu este nici dorința noastră și bănuiesc că nici a dumneavoastră!
Iartă-mă frate V_geană! Nu am înțeles nimic! Prin aprecierea de ,,răspuns corect,, cred că te-ai referit la rețeta azimii! dar, află! frate iubit, că nu știu de ce, dar îmi iese foarte tare! foarte tare pentru a o servi cu toată plăcerea (sau așa o trebui să fie?)! Este foarte diferită de aceea ,,fragedă,, care se face la sfintele cine - care știm că nu sunt sfinte și mă doare, pentru că Azima pentru Sfințenia comemorării Jertfei Supreme, nu este cu MULT MAI BUNĂ decât pentru o sfântă cină blestemată (Maleahi 2.2)!
În plus, durerea mea este și față de modul cum văd că te adresezi fratelui Ovidiu! Frate scump! Toți suntem greșiți dar suntem frați! Reproșează O DATĂ, de DOUĂ ORI, și gata! Nu cred că fratele Ovidiu să fi greșit atât de mult, succesiv, și perpetuu, ca să-i reproșăm în același mod.. succesiv, și perpetuu!
Dacă nu avem dragoste, nu avem nimic frate V_geană! Îmi pare rău că nu te cunosc, făcându-mi mie rele, pentru care eu, să-ți răspund cu dragoste! În lumina sărbătorii și mai ales a praznicului AZIMILOR, te rog iartă-l pe fratele Ovidiu și declară-i că îl iubești frățește, urmându-ți vorbele cu fapte, ..și te rog să-mi spui și mie ce vei simți (după puțin timp) !?! Matei 9.13, și Romani 2.4!
Îți pun o întrebare! Dacă mâine are loc Răpirea, sau... dacă încheiem socotelile pe aici, supărarea pe un frate... este bună ?? Ce facem cu Efeseni 4.26 ??
Cu dragoste frățască, mult Har și Pace sfântă, cu multe binecuvântări!
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
Dragii mei frați, am absentat iar o perioadă de timp și văd că s-au petrecut atâtea în absența mea, unele dintre lucruri fiind chiar și sancționarea repetată a fratelui vasile_geana2000. Nu am de gând să scriu vreun offtopic pe aici din dorința de a mă apăra, conștient fiind că însuși Domnul îmi vine în ajutor atunci când este cazul și pe de altă parte nu pretind nici pe departe că aș fi fără greșeală... Deci dacă prin vorbirea mea puțin mai "libertină" - dacă pot spune așa- la acest subiect l-am întristat pe fratele meu vasile_geana2000 îmi cer iertare și doresc să-i spun că eu îl iubesc. Nu contest în același timp nici activitatea moderatorilor care văd că nu au fost părtinitori și îmi doresc să rămână și în continuare la fel.
Acum, probabil că s-ar cere câteva detalii în plus față ce ce am spus mai devreme în celelalte postări. Discuția pornise de la faptul că fratele Vasile i-a spus fratelui Nica Schirod că ar fi interzis să consumăm azime înafara celor 7 zile de praznic al Azimelor, lucru total eronat și nebiblic. Nu există nicăieri o astfel de interdicție în Biblie și l-am rugat să ne-o arate și nouă dar văd că nu are asemenea versete. Din punctul meu de vedere, un om poate consuma după dorință tot timpul anului azime și nu săvârșește nici un păcat prin asta. Dacă există dovezi biblice care dovedesc contrariul, le vom discuta cu mare plăcere.
Apoi eu spuneam că nu am vreun argument biblic care ar interzice pregătitul azimelor în timpul sărbătorii ( nu cea care este folosită în seara de Paște) cu alte ingrediente cum ar fi lapte sau untdelemn sau mai știu eu ce ( atenție, nu invenții de-a fratelui cu praf de copt sau mai știu eu ce a scris el, lucruri pe care eu nu le practic și nici încurajez!...) și nici cu faptul că uneori se face mămăligă la masă. Dacă fratele geană crede că în timpul celor 7 zile este permis să se mănânce numai azimi, atunci ar însemna că trebuie să le mănânce goale, fără nimic altceva lângă ele. Deci eu nu am nimic împotrivă dacă el vrea să mănânce numai azimi goale timp de 7 zile, dar porunca lui YHWH este să nu consumăm nimic cu aluat, nimic dospit însă pe lângă azimi putem mânca și mâncare. Și acum din moment ce este permis să mâncăm de pildă azimi cu cartofi piure și cu sos de ciuperci de exemplu, nu văd unde e greșeala unora care ar pune cartofi și în azimele propriu zise! Eu unul nu am făcut niciodată așa ceva și nici nu am mâncat, dar cum spuneam, nu văd nici o greșeală pentru cei ce ar mânca așa ceva sau uneori mămăligă. Azima practic nu este altceva decât un fel de mâncare ce nu conține aluat și care înlocuiește pâinea care de regulă conține aluat... Mămăliga deasemenea nu conține aluat și este permis să se mănânce. Acum să nu se înțeleagă prin asta că recomand cuiva să mănânce toate celelalte feluri de mâncare și numai azime nu, că nu mă gândesc la așa ceva. Dacă totuși unii merg cu gândul așa de departe, o să mă rog pentru ei ca Cel Preaînalt să-i lumineze cu mai multă înțelepciune.
P.S. Frate ELIAHU, ca rețetă pe care v-o recomand este să se ia o tigaie de teflon cu f puțin ulei în ea, cam cât pentru o clătită și să se coacă azimele în ea, de vreo 5 mm de groase la foc mic.
O altă sugestie ar fi să folosiți apă minerală în loc de apă plată.
Binecuvântări, har și pace vă doresc tuturor!
Mulțumesc mult frate Aurelc! Am întrebat direct pe un frate scump, de vreo două ori, și nu am înțeles un răspuns clar! Ce greu este să ne înțelegem uneori! Mulțumesc pentru promptitudine! Soția nu se pricepe și împreună cu copii, le place să spună... eu sunt ortodox(ă)! Pentru mine este o mare problemă cu Hamețul, dar dragostea și înțelegerea învinge! Eu puneam în cratiță de aluminiu gros, compoziția cam de 4 cm, ca la sfintele cine (cu pătrățele ca să se pătrundă), și îmi ieșeau Azimele ca din piele tăbăcită, de râdeau toți de mine - le mâncam dar.. norocul și salvarea (pentru 7 zile) era cu Azimele evreiești!
Mulțumesc mult! Tatăl din ceruri să te răsplătească frate pentru oportunitate!
Pentru mine a venit chiar la timp - chiar dacă nu ținem la fel, dragostea unește sufletele, și Duhul le pecetluiește!
Har cu Pace și binecuvântări!
Shalom rav!
Frate Aurelc! Public mi-ai dat rețeta AZIMII, public trebuie să mărturisesc faptul că AZIMILE au FOST DELICIOASE - mulțumesc din inimă, și Cerul să te răsplătească!
Am văzut intervenția Cerului, la tip oportun - vineri am făcut și Azima pentru Pesach (cu ulei de măsline), și patru Azimi pentru Praznicul azimilor (Marele Șabat al Pesach-ului), urmând ca pentru următoarele cinci zile să le fac pentru fiecare zi, mai puțin pentru a 7-a zi cu adunare sfântă, pentru care le fac din ziua a 6-a) - deja este o plăcere!
Mulțumesc mult! ...și Tatăl nostru din ceruri, să te aibe în paza Lui, și să-ți de-a lumină pentru a descoperi Adevărul Sărbătorii Săptămânilor - primele roade (Primirea Legii verbale de pe Sinai - Exod 19.16,20-25; și cap. 20 la cap. 24 - după 7 săptămâni întregi numărate după Șabatul din 22 Nisan), al Sărbătorii CINCIZECIMII-Penticosta - nu nou dar de mâncare (primirea primelor Teble sparte de Moise de piciorul muntelui - Exod 32.15-20 - când au murit 3000 de suflete-Exod 32.25-29 - după 50 zile de la Sărbătoarea Săptămânilor), și terminarea recoltei de la sfârșitul anului (primirea Celui de-al doilea rănd de Table - după alte 50 zile - 10+40 - Exod 34.28). Tetragrama sărbătorilor Pascale este dată în Exod 23.15,16; 32.5,6; 34.22; Leviticul 23.15,16 și Deuteronom 16.9 (14 Nisan = Pesach; 16 Sivan = S.Săptămânilor = după Șabatul din 15; 5 Av = Cincizecimea și 26 Elul = strângerea roadelor de la sfârșitul anului).
Fi binecuvântat cu Exod 23.20 și 21!
Har și Pace sfântă, cu binecuvântări de Sus!
Deoarece de la apus intram in ultima zi a Praznicului Azimilor , vă doresc tuturor o zi de Sarbatoare Binecuvintata de Cel Preinalt . Cu bucuria Mantuirii in inimile noastre , ne vom indrepta pasii cu ajutorul Domnului , in Adunarea unde este chemat si proslavit Numele Domnului si Îi vom aduce laudele noastre pentru Iertarea si Mantuirea care am primit-o din partea Domnului prin Fiul Sau Preaiubit Isus Hristos .
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Pace,
Incerc sa pun aici o intrebare, pe care mi-a pus-o si mie "cineva":
De ce AZI trebuie sa mai tinem SARBATOAREA AZIMILOR cu azimi?
Eu i-am raspuns cumva...insa il voi scrie mai tarziu, sperand sa mai capete cateva raspunsuri utile si de la voi.Ce ziceti?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.