Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o"
Exodul 20:11

Cugetarea zilei
"Încă de la început, Sabatul a fost conceput pentru a face posibilă comunicarea sfântă dintre Dumnezeu și om."

Dr. Hans LaRondelle

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 6
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Comportament, Etică și Practici în cadrul Bisericii | Cina
Pagina 1 din 5 1 2 3 4 > >>
Deconectat Despre "Pâinea" și "Rodul Viței" folosite la Cină
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
88. Postat la 13/09/2009 01:23 - 5746z5h10m
Sunt niște elemente foarte importante, dar al căror compoziție e uneori controversată...

Poate e benefic să discutăm aici despre aceste lucruri.

La unele biserici ( Ortodoxă de exemplu) se folosește pâine dospită pt lucrarea de la Paște

Sunt unele biserici care susțin că trebuie folosit doar vin, alții spun că doar must nefermentat este corect, iar pentru alții e bine și cu must și cu vin. Care e părerea ta biblică la această provocare ?
Deconectat RE: Despre "Pâinea" și "Rodul Viței" folosite la Cină
fullban1
846. Postat la 27/10/2009 22:52 - 5701z6h41m
Și cum ar trebui sã fie pâine și rodul viței ?

Pâine : - fãrã drojdie ; cã unii fac o pâine așa fainã și crescutã , de zici cã e cozonac .

Rodul viþei ; fermentat sau nefermentat ? cã și aici sunt opinii diferite !

Eu am înțeles cã pâinea trebuie sã fie fãrã drojdie , iar rodul viþei , must nefermentat .
avodah
847. Postat la 27/10/2009 22:53 - 5701z6h40m
Cu piinea cerd ca toata lumea e clara-fara drojdie

Dar nu inteleg de ce uni vor sa schimbe cuvintul vin cu must
va rog explicati-mi

BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39

Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Aurelc
848. Postat la 27/10/2009 22:53 - 5701z6h39m
Pãi uite de ce: tocmai deaceea, pentru cã acolo, în evanghelie scrie "rodul viței" iar unii (dupã pãrerea mea cuprinși de un exces de zel) cred pe de-o parte cã nu este voie pentru un creștin sã consume nici un gram de alcool (iar vinul este bãuturã alcoolicãsmiley . Alții susþin cã așa cum pâinea cu care se face lucrarea este fãrã aluat ( nimic dospit) tot așa și "rodul viței" nu trebuie sã conținã alcool (care ar fi de altfel rezultatul fermentației) Eu pe unde am umblat și a venit vorba de așa ceva, cam aceste douã motive le-am auzit invocate...

Totuși eu nu sunt de acord cu nici unul din ele și o sã încerc sã motivez pe scurt de ce:

--La primul motiv, eu nu am gãsit personal nici un pasaj din Biblie în care sã le fie interzis credincioșilor cu desãvârâire sã bea puțin vin. Acum sã nu creadã cineva cã vreau sã încurajez consumul bãuturilor alcoolice pentru cã lucrul acesta îl detest, și-l voi detesta pânã la moarte! Dar dacã cineva are probleme de sãnãtate, sau la anumite mâncãruri am auzit cã se folosește cãte puțin vin, sau dacã mînâncã cineva bomboane sau prãjiturã cu rom..etc sau chiar dacã este cineva care înainte de masã în general obișnuiește sã consume o cantitate micã, nesemnificativã de vin... eu personal nu cred cã oamenii aceia pãcãtuiesc. Cã se expun unui risc, e cu totul altceva ! și sunt perfect de acord. Dar Biblia nu interzice de tot consumul de alcool decât daca cineva s-a apucat de "Nazireat". Pânã și Domnul Isus a bãut vin, chiar dacã unora le vine sã șteargã acel verset din Biblie...
Citat:
VDC Matei 11:19 A venit Fiul omului mâncând și bînd, și ei zic: rIatã un om mâncãcios și bãutor de vin, un prieten al vameșilor și al pãcãtoșilor!r1; Totuși, Înțelepciunea a fost îndreptãþitã din lucrãrile ei.r1;

--La al doilea motiv ce l-am amintit aș vrea sã amintesc faptul cã evreii în cadrul mesei Pascale consumau vin. În al doilea rând, culesul viilor se fãcea la toamna, în preajma Sãrbãtorii Corturilor.. de unde sã aibã ei must în acea perioadã? Îmi vine cam greu sã cred cã pãstrau (așa cum fac membrii din unele comunitãți sau culte astãzi) strugurii de toamna pânã cand puteau mai mult...numai ca sã aibã must. Alþii, mai moderni, cumpãrã struguri din magazin, sau suc de struguri 100% cã este destul în zilele noastre, dar pe vremea Domnului Isus, eu cred cã lucrarea se fãcea simplu, cu vin. Nu scrie nicãieri nici o aluzie cã alcoolul ar prefigura pãcatul (așa cum scrie despre aluatul din pâine) . Asta e doar o iluzie a celor care vor sã facã mai mult decît e scris (pãrerea mea). Despre vin gãsim mai degrabã versete ca acesta:
Citat:
VDC Judecãtori 9:13 Dar vița le-a rãspuns: rSã-mi pãrãsesc eu vinul, care înveselește pe Dumnezeu și pe oameni, ca sã mã duc sã domnesc peste copaci?r1;

Bineînþeles cã aici în acest verset este o figurã de stil, dar ideea o gãsim la fel în multe alte versete.

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
fullban1
849. Postat la 27/10/2009 22:54 - 5701z6h38m
Plângerile lui Yeremyah 2 : 11 - 12 "..........................din pricina copiilor ºi pruncilor de þâþã leºinaþi pe uliþele cetãþii .
Ei ziceau cãtre mamele lor : unde este pâine ºi vin ?"......

Vrei sã susþii cã pãrinþii ajunse-se atât de inconºtienþi încât dãdeau ca hranã copiilor vin cu pâine , ca ceaiul astãzi ? În Biblie traducãtorii comozi , au tradus atât mustul , cât ºi vinul fermentat , cu vin .

Când faci o mâncare combinatã din mai multe legume , se numeºte ghiveci .
avodah
850. Postat la 27/10/2009 22:55 - 5701z6h38m
Nu vreu sa sustin asta ci doar aduc un argument celor ce fac porunci omenesti si incearca sa le impuna si celorlati --ex:consumul de alcol e pacat

Consumul de alcol era ingaduit, dar betia este considerata o destrabalare in fata Lui D-zeu

fullban1
851. Postat la 27/10/2009 22:56 - 5701z6h37m
Omule a lui Dumnezeu !!!!!!!!!!!!Aici nu este vorba de consumul de alcool sau bãuturi tari , ci de simbolurile trupului ºi sângelui Mântuitorului . Nu le amesteca ca sã ieºi din laþurile puse de tine însuþi , cã altul este cel ce pune laþuri în care se prind victimile .

Vorbim de "CINÃ" .

ªi îmbuibatul cu prea multã mâncare este pãcat ºi nu este poruncã omeneascã ºi orice dorinþã pãcãtoasã este pãcat dacã este pusã în aplicare . ( vezi carnea de prepeliþã în pustie . )
avodah
852. Postat la 27/10/2009 22:57 - 5701z6h36m
OK <OK>
Cum am mai zis: Evrei pina la venirea mintuitorului consumau vin -(nu must )de Pesah , acum daca mintuitorul ar fi considerat caci vinul este fermantat-stricat-pacat- ?le-ar fi spus in detaliu OMENI BUNI NU SE MAI CONSUMA VIN DE PASTI CACI SIMBOLIZEAZA STRICACIUNEA(fermentul) CI AVETI GRIJA DE ACUM MUST .
Si ucenici ar fi avut grija sa ne explice caci lucrul acesta sa schimbat
Dar vedem caci nimeni nu ne anunta caci acest lucru s-a schimbat

DAR simplu a luat un pahar cu vin si le-a dat zicind LUATI SI BETI ACESTA ESTE SINGELE MEU

Faptul caci mata vrei sa zici ca vinul ca si piinea dospita reprezinta stricaciunea, putrefactia , pacatul-este parerea mitale dar nu gasesti nici o dovada in biblie caci la pasti de la venirea D-lui nu se mai poate lua vin ci numai must

fullban1
853. Postat la 27/10/2009 22:58 - 5701z6h35m
Ai postat un mesaj pe topicul "Rugãciunea" , destul de curajos , despre traducere , iar acum te dezici . Eu spusesem într-un mesaj ( nu este obligatoriu sã crezi ) , cã , copiºtii au scris "vin" la tot ce rezulta din rodul viþei . Mustului i se zice tiros , iar dacã este fermentat i se zice vin . Bãieþii ºi-au uºurat treaba .
Aurelc
854. Postat la 27/10/2009 22:59 - 5701z6h34m
Iedidia a scris:
Eu spusesem într-un mesaj ( nu este obligatoriu sã crezi ) , cã , copiștii au scris "vin" la tot ce rezulta din rodul viței . Mustului i se zice tiros , iar dacã este fermentat i se zice vin .
Eu unul nu cred asta, pe simplu motiv cã îți gãsesc "n" versete în care este tradus și sub formã de "must" Dar chestia asta nici nu a așa de importantã.. sunt curios ce mai zici la versetul ãsta:
Citat:
VDC 1 Corinteni 11:21 Fiindcã atunci când stați la masã, fiecare se grãbește sã-și ia cina adusã de el, înaintea altuia; așa cã unul este flãmând, iar altul este beat.
.. deci dacã ați mai întâlnit voi pe cineva care se îmbatã cu suc de struguri, fãrã gram de alcool în el, atunci...ce sã mai zic ?

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
fullban1
855. Postat la 27/10/2009 23:00 - 5701z6h33m
În 1 Corinteni 11 : 21 este vorba de mesele de dragoste .

Mã repet încã odatã , eu nu am spus cã evreii nu beau , voi mi-ați bãgat pe gât aceastã acuzã , eu m-am referit la " simbolul sângelui " Mântuitorului și atât
Aurelc
856. Postat la 27/10/2009 23:01 - 5701z6h32m
Iedidia a scris:
În 1 Corinteni 11 : 21 este vorba de mesele de dragoste .

Mã repet încãodatã , eu nu am spus cã evreii nu beau , voi mi-ați bãgat pe gât aceastã acuzã , eu m-am referit la " simbolul sângelui " Mântuitorului și atât .

Cu douã lucruri nu sunt deacord aici:
1. Creștinii, poporul lui Dumnezeu din Noul Legãmânt se adunã împreunã la o sãrbãtoare și uni din ei se îmbatã cu toate cã ei nu aveau voie sã bea decât bãuturi fãrã alcool. (cã nu erau toþi așa...ci doar aceia care reprezentau partea negativã a adunãrii este cu totul altceva) Dar cu ce se puteau îmbãta este întrebarea ?
2. Cu acea ocazie când erau strânși acolo nu se fãcea numai o masã de dragoste, ci se comemora "moartea Domnului" și lucrul acesta se face la Paște. Deci este vorba acolo mai pe urmã de simbolul sângelui Domnului !
Citat:
BOR 1 Corinteni 11:26 Cãci de câte ori veți mânca aceastã pâine și veți bea acest pahar, moartea Domnului vestiți pânã când va veni.
27 Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat faþã de trupul și sângele Domnului.
Mi-ar place dacă ai da niște răspunsuri la ceea ce te-am întrebat mai sus în legătură cu subiectul: Cu ce s-au îmbătat cei din Corint la Paște dacă nu consumau numai suc sau must de struguri ? Și altele referitoare la subiect

abdon
857. Postat la 27/10/2009 23:08 - 5701z6h25m
intr-adevar, asa este frate daniel, ca sa folosesti must in luna aprilie, asta inseamna ca sa decurgi la metode "nenaturale", ci la tot felul de "magii", plus faptul ca nu am auzit ca in Israel sa foloseasca la Pasti: must, ci vin.

Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Lica
858. Postat la 27/10/2009 23:09 - 5701z6h23m
Dar din moment ce Pastele sunt la jumate de an de la recoltarea strugurilor nu imi inchipui ca ar putea fi pastrat mustul pana la acea perioada.

Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
fullban1
1420. Postat la 01/11/2009 11:46 - 5696z17h47m
Imi dau seama ca suteti tineri si cu posibilitati de studiu , de care eu nu prea am avut parte . Documenteaza-te si-ai sa afli ca in epavele corabiilor antice din Mediterana s-au gasit "amfore" cu continutul intact de " must de struguri " . Si Canaanul fiind o zona cu probleme hidrologice , bastinasii obisnuiau sa-si conserve sucuri de fructe pentru consumul cotidian .
Mantuitorul io fi invatat , ca nu s-a scris orice vrei tu sau eu in Biblie este altceva , pentru ca ultimul verset din Ioan spune multe . Mai e posibil ca traducatorii sa fi neglijat anumite aspecte . Nu obisnuiti si voi sa luati un verset din alta traducere care este mai pe potriva crezului vostru ?
Nu poate fi scrisul despre acest lucru spre osanda celor care sustin ca la masa de Pesah , sau Cina , se consuma obligatoriu must si nu vin fermentat , pentru ca simbolul sangelui trebuie sa indeplineasca conditiile simbolului trupului Mantuitorului .
Painea crestea , dospea prin adaugarea fermentului care era produs de bacteriile ce se gaseau atunci in plamadeala , iar acum in drojdia de bere . in schimb , bacteriile care declanseaza fermentatia mustului din orice fruct , se gaseste in el si datoria celor care vor sa pastreze mustul in starea lui initiala , trebuie sa distruga acele bacterii , adica sa le scoata din compozitie .
Daca acest simbol al sangelui , care este din rodul vitei trebuie luat asa , pacat au cei care nesocotesc faptul ca nici sangele Mantuitorului nu a avut pacat , asa cum nici trupul carnal nu a avut . Eu oricum iau din rodul viei si daca efortul nu este necesar , nu am de ce fi condamnat , dar cei ce ar trebui sa-l ia pur si nu o fac , se condamna singuri , caci prin atitudinea lor marturisesc ca Mantuitorul ar fi avut ceva cu pacatul , care este simbolizat prin "putreziciune " , in cazul nostru "fermentatia ".
Aurelc
1421. Postat la 01/11/2009 11:46 - 5696z17h47m
Frate Iedidia.. spune-mi te rog si mie.. Daca Domnul Isus in restul zilelor a baut vin ( si cred ca esti de acord cu mine... inclusiv, la nunta din Cana Galileii. Sa nu zici ca El doar a transformat apa in vin, pentru ca asa se bea la nunta iar El a baut apa ca nu-mi prea vine a crede...)

Apoi, cu ce se aduceau darurile de bautura la jertfe ?? Cu vin sau cu must ? Ca darul de mancare se aducea din paini nedospite, framantate doar cu untdelemn, ca sa nu existe vre-o forma a pacatului prin aluat. Dar vinul ??? Citat:
VDC Levitic 23:13 sa adaugati la el doua zecimi de efa din floarea fainii, framantata cu untdelemn, ca dar de mancare mistuit de foc, de un miros placut Domnului; si sa aduceti o jertfa de bautura de un sfert de hin de vin.

Ideea asta cu fermentatia din vin e o inventie total deplasata si nu pot sa-i dau nici cea mai mica atentie pentru ca nu exista nici un verset sau vre-un indiciu prin toata Biblia sa sustina asa ceva... Astea-s gogosi !

Iedidia a scris:
Penrtu Aurelc si ceilalti care cred ca el .

Uite ce a mancat Mantuitorul cu ucenicii :
Matei , capitolul 26 : 17 - 29 ; vers . 19 u . p . " ....au pregatit Pastele " ;
Marcu , capitolul 14 : 12 -18 ; vers . 16 u . p " si au pregatit Pastele " ;
Luca 21 , capitolul 22 . 7 - 13 . Vers . 13 " Si au pregatit Pastele " .

Cred ca si eu , fara sa-mi dau seama tanjesc sa fiu " lider de opinie " , dar va intreb pe toti care sustineti ca Mantuitorul nu a mancat Mielul de Paste cu ucenicii la acea cina ( masa de seara ) , ce fac cu aceste versete ????

Ce sa faci cu aceste versete ??? Fa ce vrei ! O sa iti pun doua citate in paralel si apoi te intreb pe tine ce faci cu aceste versete, ca eu stiu ce fac ;-) Am ales mai intai unul din citatele tale, la intamplare:
Citat:
VDC Marcu 14:12 in ziua dintai a praznicului Azimilor, cand jertfeau Pastele, ucenicii lui Isus I-au zis:

Iar acum iti arat din Lege cand se jertfea Pastele si CAND incepea praznicul Azimilor:
Citat:
VDC Levitic 23:5 in luna intaia, in a patrusprezecea zi a lunii, intre cele doua seri, vor fi Pastele Domnului.
6 Si in a cinsprezecea zi a lunii acesteia, va fi sarbatoarea azimilor in cinstea Domnului; sapte zile sa mancati azimi...

N-am inteles... cum adica "In ziua dintai a praznicului Azimilor, cand trebuiau jertfite Pastele"..... :slap: De cand se jertfesc Pastele in prima zi de Azimi? Si inca in 15 Nisan !!!!

Multumesc pantru citate, si poti sa faci ce vrei cu ele. smiley Lider de opinie vei fi atunci cand vei sustine Adevarul... si asta nu a fost tocmai Adevar... Sorry..

fullban1
1422. Postat la 01/11/2009 11:49 - 5696z17h44m
Aurelc a scris:
Frate Iedidia.. spune-mi te rog si mie.. Daca Domnul Isus in restul zilelor a baut vin ( si cred ca esti de acord cu mine... inclusiv, la nunta din Cana Galileii. Sa nu zici ca El doar a transformat apa in vin,

Ideea asta cu fermentatia din vin e o inventie total deplasata si nu pot sa-i dau nici cea mai mica atentie pentru ca nu exista nici un verset sau vre-un indiciu prin toata Biblia sa sustina asa ceva... Astea-s gogosi ![/quote]

Nu , nu sunt deacord cu tine . Ar fi bine sa citesti despre Recabiti .
Iar la nunta din Cana nu spune in nici o editie ca Yahsuah ar fi baut , ci a zis sa duca vin nunului .

Si uite Ovidiu , ar fi bine sa citesti in Fapte 2 : 13" Dar altii isi bateau joc si ziceau : sunt plini de must !" De ce must ? Era sarbatoarea ( praznicul ) Cincizecimii , iar in astfel de ocazii se consuma must NEFERMENTAT . Clar . La praznicul Corturilor se consuma MUST . (bauturi dulci ) Nemia 8: 10 ..................si beti bauturi dulci ...............CLAR ?

Cu tine nu mai discut pe acest subiect , l-ai facut pe Mantuitorul betiv , poate tu esti betiv de pledezi atat de mult pentru vin alcoolizat .

Trimis: 04/02/2008 18:40 Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------

Nu sunt invatator , am zis undeva ca sunt o starpitura , dar m-ai starnit .
In Biblia editie ortodoxa scrie la Nemia 8 : 10 : ".......................Si beti vin dulce- adaugara ei .........................
Versetul 12 " Si tot poporul s-a dus sa manance si sa bea ............
- ce au baut ?
Idem versetul 12 in editia Cornilescu .

Evanghelia dupa Luca 1 :15 sta scris : .... Nu va bea nici vin , nici bauturi ametitoare ........

E de prisos sa mai comentez ca vin inseamna must , iar bauturi ametitoare era mustul alcoolizat . Nu cred ca pe atunci se facea palinca .

De aceia scrie ca manca si bea ( dupa mine must ) si nu alcool .
avodah
1423. Postat la 01/11/2009 11:50 - 5696z17h43m
Iedidia a scris:
Ideea asta cu fermentatia din vin e o inventie total deplasata si nu pot sa-i dau nici cea mai mica atentie pentru ca nu exista nici un verset sau vre-un indiciu prin toata Biblia sa sustina asa ceva... Astea-s gogosi ![/color]

Cu tine nu mai discut pe acest subiect , l-ai facut pe Mantuitorul betiv , poate tu esti betiv de pledezi atat de mult pentru vin alcoolizat .
[/b]

Nu cred ca e bine sa acuzam pe cineva caci il face pe Mintuitorul betiv, daca respectivul crede caci Isus a consumat vin-asat nu il face betiv.
Chiar Pavel zice ca daca supara pe cineva stomacul sa mai ia cite putin vin(Asta nu ii face pe acei oameni betivi)
Si eu personal cred caci Isus consuma vin , pt . ca la evrei nu se punea problema daca e voie sau nu a se consuma vin, vedem caci se aducea si la jerfe.
Daca nu credem asa atunci bietii evrei au fost toti niste BETIVI, si D-zeu nu ia luminat
La praznicul Corturilor se consuma MUST . (bauturi dulci ) Nemia 8: 10 ..................si beti bauturi dulci ...............CLAR ?
- vezi in trad. ortodoxa scrie vin dulce
deut14 26Acolo, sa cumperi cu argintul acela tot ce vei dori: boi, oi, vin si bauturi tari, tot ce-ti va placea, sa le mananci inaintea Domnului, Dumnezeului tau, si sa te bucuri tu si familia ta.
Deci daca mata crezi caci vinul e must si bauturile tari de fapt sunt vin , uite ca D-zeu te la-sa consumi.

Luca 7
33In adevar, a venit Ioan Botezatorul, nici mancand paine, nici band vin, si ziceti: "Are drac."

Mat 3.4;Marc 1.6;Luca 1.15;

34 A venit Fiul omului, mancand si band, si ziceti: "Iata un om mancacios si bautor de vin, un prieten al vamesilor ai al pacatosilor."

Aurelc
1424. Postat la 01/11/2009 11:51 - 5696z17h42m
Iedidia a scris:

Nu , nu sunt deacord cu tine . Ar fi bine sa citesti despre Recabiti .

Cunosc despre povestea Recabitilor si pentru cine nu stie, ei aveau de respectat un juramant fata de ascendentul lor, Recab, juramant prin care se angajau sa nu consume nici un produs al vitei de vie, nici vin, NICI MUST nici macar struguri si nici sa locuiasca in case zidite ci numai in corturi. Povestea asta nu prea are nici in clin nici in maneca cu viata Domnului Isus...
Iedidia a scris:
Iar la nunta din Cana nu spune in nici o editie ca Yahsuah ar fi baut , ci a zis sa duca vin nunului .

Nici eu nu am sustinut ca ar scrie in vreo Biblie ca Domnul Isus a baut vin acolo. M-ai inteles gresit ! Eu am spus ca daca Domnul ar fi fost de principiu ca vinul este total interzis in primul rand ar fi putut da o lectie tuturor nuntasilor spunandu-le : "pana aici cu bautul vinului, de acum incolo nu mai aveti voie sa beti numai must ! Sau daca faceai aluzie la Recabiti, atunci le-ar fi spus ca si Recab..si era incheiata discutia. In nenumarate randuri le-a spus oamenilor "ati auzit ca s-a spus celor din vechime" si apoi "dar Eu va spun"... crezi ca-i era rusine sa o faca si de data asta?? Eu nu cred . Deci de aceea am spus ca din moment ce nu l-a interzis, ci mai degraba l-a facut din apa, inseamna ca nu ar fi fost de mirare sa fi consumat si El acolo din vin. Dar aici nu e nevoie sa-mi dai dreptate, pentru ca nu avem cuvant biblic ci doar presupuneri, si astea le pastrez pentru mine daca nu te intereseaza.

Iedidia a scris:
Si uite Ovidiu , ar fi bine sa citesti in Fapte 2 : 13" Dar altii isi bateau joc si ziceau : sunt plini de must !" De ce must ? Era sarbatoarea ( praznicul ) Cincizecimii , iar in astfel de ocazii se consuma must NEFERMENTAT . Clar .
Orice must care incepe sa fermenteze dar care inca nu este vin, se numeste must. Dar asta nu inseanma ca nu se poate imbata cineva de el daca-l bea !!! Expresia ca "sunt plini de must" poate insemna un asemenea caz. in limba romana o poti asemana cu "sunt plini de tulburel" sau "sunt turmentati " Cu toate ca nu erau deloc ;-) Dealtfel, asa cum am mai spus, inca nu am mai auzit niciodata ca cineva sa se imbete cu must fara nici un gram de alcool ! Cum poti sa spui ca s-ar fi putut imbata cineva fara alcool ??? Starea de ebrietate provine TOCMAI in urma consumarii de alcool intr-o anume cantitate... Asa ceva stie oricine.
Iedidia a scris:
Cu tine nu mai discut pe acest subiect , l-ai facut pe Mantuitorul betiv
Imi pare rau ca tu citesti una si intelegi alta ! Arata-mi vre-un citat in care am spus eu asa ceva !!! Una este sa bei un pahar de vin de exemplu si alta este sa fi BETIV !! Uite ce scrie in DEX la cuvantul "betiv" !: Betiv= (persoana) care are viciul betiei ; (om) alcoolic, bautor Te rog sa-ti masori cuvintele inainte de a le rosti sau scrie ! ;-)
Iedidia a scris:
poate tu esti betiv de pledezi atat de mult pentru vin alcoolizat .
Am stat si mi-am analizat viata... si am calculat ca, cam in ultimii 14 ani sa zicem asa am consumat maxim o jumatate de litru de vin (must nefermentet am baut zeci, poate sute de litri !! ;-) ) de fiecare data la Pastele Domnului nou testamentar si tot in perioada asta, eventual tot vreo jumatate de litru de rom din bomboane cu rom si torturi sau ce se mai insiropeaza uneoi cu rom...

Deci daca tu ma consideri un "betiv" , uite, iti las libertatea asta sa o faci, ca nu-i nici o problema . Dar vreau sa-ti spun pe aceasta cale ca personal, consider ca betia este o destrabalaresi caut prin orice mijloc sa-i ajut pe cei care-i stiu stapaniti de aceasta patima sa se lase de ea. Dar in acelasi timp nu ma apuc de mintit cum ca daca cineva un pahar de vin vre-odata a comis un pacat, ca nu este adevarat !
Asa cum a afirmat si "daniel78" in citatul din Luca 7: 34 Ca oamenii spuneau despre Domnul Isus ca bea vin (si manca paine ) iar Domnul nu i-a contrazis, ci dimpotriva El Insusi a confirmat aceasta! Alt citat:
Citat:
1 Timotei 5:23 Sa nu mai bei numai apa, ci sa iei si cate putin vin, din pricina stomacului tau, si din pricina deselor tale imbolnaviri.
Poftim, recomandare nou testamentara! Hai sa nu venim cu idei preconcepute, ci sa lasam Scriptura sa vorbeasca!... Bineanteles, celor care s-au intors la Domnul mai tarziu, dupa o viata in care au trait si in patima betiei, din doua sau mai multe tratamente posibile pentru vre-o boala, li-l recomand pe cel care nu contine alcool, spre binele lor, ca sa nu li se starneasca din ou pofta ;-)

In concluzie, ca sa nu deviem de la subiect, cei care in cadrul Pastelor Noului Legamant folosesc vin pentru simbolul sangelui Mantuitorului, NU PACATUIESC CI LUCREAZA DUPA CUVANT !!

[b]Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
fullban1
1425. Postat la 01/11/2009 11:51 - 5696z17h41m
Vai de cununa ingamfata a betivilor lui Efraim ....................
Va fi calcata in picioare , cununa ingamfata a betivilor lui Efraim ........
Dar si ei se clatina de vin si bauturile tari ii ametesc ; preotii si proorocii sunt imbatati de bauturi tari , sunt stapaniti de vin , au ameteli din pricina bauturilor tari ; se clatina cand proorocesc ............( Isaia 28 )
......., vinul si mustul iau mintile omului .( Osea 4 : 11 )

Vinul este batjocoritor , bauturile tari sunt galagioase .............
Nu fi printre cei ce beau vin .....
Nu se cade imparatilor Lemuele , nu se cade imparatilor sa bea vin ..........................( dar fiilor de imparat ? intrebarea imi apartine ) .

Bine este sa nu mananci carne , sa nu bei vin ................( inseamna ca daca bei , este rau ! intrebarea imi apartine )

Sa traim frumos , ca in timpul zilei , nu in chefuri si betii ..........

Daniel , cred ca nu ai citit nimic cu atentie . Am dat exemplul Recabitilor , al lui Ioan botezatorul care a dus o viata de abstinenta totala de la ceia ce rezulta din rodul vitei , respectiv vin ( must ) si bautura ametitoare , deci alcool , respectand legea nazireatului ( vezi Numeri 6 ) .
Mantuitorul band must , nu a dus o existenta de " nazireu " , de aceia spunea despre El ca manca si bea ..........Dar la voi bautul , inseamna neaparat alcool , ca si cum apa nu era .

Si nu am zis ca poporul Israel nu bea alcool , dar erau si exceptii , putine este adevarat , dar au o fagaduinta ( vezi Recabitii ) .
Iar daca cele doua exemple date de mine din Scripturi , inseamna ca Nemia a facut exces de zel .
Pagina 1 din 5 1 2 3 4 > >>
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19404793 vizite unice Powered by PHP-Fusion