"Să lucrezi şase zile; dar a şaptea este Sabatul, ziua de odihnă, închinată Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua Sabatului, va fi pedepsit cu moartea". Exodul 31:15
Cugetarea zilei
"Dacă Sabatul era ţinut greşit de pe vremea robiei babiloniene, atunci înseamnă că şi pe vremea Mântuitorului care a fost mult mai târziu, ţinerea Sabatului în zi de Sâmbăta, era una greşită. Dacă era greşită cu siguranţă Mântuitorul, ne-ar fi îndreptat."
Îmi aduc aminte de un mic filmuleţ intitulat cred "De ce nu evanghelizeaza crestinii" şi ultimul argument arăta o persoană care mărturisea unui creştin cam aşa:
Aş dori să cred şi eu şi să fiu creştin şi o voi face însă am o problemă şi nu înţeleg ceva.
Creştinul: Sigur...îmi poţi cere ajutorul
Ok. Ceea ce nu înţeleg şi te rog să îmi explici este cum interpretează exegetic creştinii cartea apocalipsa în aspectul escatologic?
Creştinul a răsfoit Biblia haotic şi a luat-o la fugă
Desigur că istorioara este dusă la o extremă însă trăim într-o lume în care toate lucrurile evoluează şi apar ştiinţe care se învârt în jurul unor preocupări din ce în ce mai precise aşa încât există şi teologia. În teologie găsim termeni care ne simplifică şi ne scuteşte de lungi discuţii....
Pe acest forum am întâlnit termeni precum: hermeutică, exegeză, pneumatologie, escatologie, etc să vedem ce însemnă!
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
TEOLOGÍE =disciplină care se ocupă cu expunerea și fundamentarea teoretică a izvoarelor și dogmelor unei religii.
dialectică = curent teologic protestant modern care folosește în domeniul cunoașterii religioase metoda dialectică sub forma unui dialog între Dumnezeu și om.
Fiţi şi voi îndelung răbdători, întăriţi-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Deconectat
RE: Mic Dicţionar Teologic
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
8117. Postat la 07/02/2011 20:49 - 5254z16h47m
Shalom!
As dori sa particip la acest topic, ideea initierii sale mi se pare utila pentru noi toti, insa ma intreb daca postarea sa in categoria Limba romana e cea mai inspirata alegere...
In ceea ce ma priveste, am decis sa implinesc mai multe nevoi simultan. Concret, voi posta cateva clarificari ale termenilor teologici fundamentali pentru elaborarea unei Marturisiri de credinta, si nu ma voi lega de termeni de genul perichoreză, epicleză euharistică, etc. Daca mi se va cere, voi posta termenii principali si in greaca, respectiv ebraica, poate etimologia lor este de folos cuiva.
Pentru prima postare, deci, va ofer o definitie, precizez sursa si adaug un comentariu personal, de natura practica:
BIBLIOLOGIE = Domeniu al teologiei sistematice, care se ocupă cu probleme precum natura şi caracterul Bibliei. Bibliologia încearcă să înţeleagă ce fel de carte este Biblia, ce înseamnă că ea este autoritativă pentru credinţa şi viaţa creştină şi în ce mod trebuie înţeleasă Biblia ca revelaţie divină. (Din Dictionar de termeni teologici, Stanley J. Grenz, David Guretzki, Cherith Fee Nordling, ed. LOGOS, Cluj-Napoca, 2005, trad. E. Conţac.)
Atentie: primul punct care trebuie cugetat atent, indelung, dezbatut cu maxima seriozitate in cadrul fratilor care elaboreaza Marturisirea de credinta este bibliologia.
În slujba lui Mesia,
Michael Roman.
Din El, prin El, şi pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Romani 11:36
Deconectat
RE: Mic Dicţionar Teologic
aly_dalalau (detalii numai pentru membrii conectaţi)
8347. Postat la 11/02/2011 19:50 - 5250z17h46m
"Hermeutica " este HERMENEUTICA , prima varianta fiind gresita. Hermeneutica se refera la arta de a interpreta vechile scrieri , in special cele religioase.
Exegeza e cam la fel , facand referire tot la interpretarea (din toate punctele de vedere : gramatical , istoric etc) unui text.
Pax Vobiscum !
Deconectat
RE: Mic Dicţionar Teologic
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
8366. Postat la 12/02/2011 16:01 - 5249z21h35m
Shalom!
Continuam sa ne miscam pe coordonata "de la simplu la complex".
BIBLIOLOGIA, domeniu al teologiei sistematice sau dogmatice, face parte dintr-o categorie mai larga, careia ii este subordonata, si anume REVELATIA SPECIALA sau REVELATIA SUPRANATURALĂ. In cadrul Revelatiei speciale/ supranaturale mai apar si alte mijloace de revelare ale lui Dumnezeu, cum ar fi miracolele biblice, profetiile biblice, Iisus Hristos, experientele personale directe (de fapt, experieri, dar despre asta poate vom vorbi in viitor). Pe scurt, REVELATIA SPECIALA înseamnă acele acţiuni ale lui Dumnezeu prin care El Se face cunoscut pe Sine şi adevărul Său în anumite timpuri şi anumitor persoane sau popoare.
Dictionarul de termeni teologici pe care-l mentionam mai sus mai precizeaza: "Revelaţia divină de Sine a lui Dumnezeu, evidenţiată în mod specific în istoria mîntuirii şi culminînd, potrivit Bibliei, cu întruparea cristică. Deşi Biblia susţine atît revelaţia generală, cît şi pe cea specială (...), doar revelaţia specială ne poate dezvălui pe deplin condiţia noastră păcătoasă, ca şi promisiunea lui Dumnezeu de mîntuire şi împlinire a acesteia în Hristos.
Pana la urmatoarea postare, va salut cu
Baruch ha-Ba/Binecuvantat sa fie Cel care vine...
Din El, prin El, şi pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Romani 11:36
Deconectat
RE: Mic Dicţionar Teologic
aly_dalalau (detalii numai pentru membrii conectaţi)
8532. Postat la 17/02/2011 14:35 - 5244z23h1m
Escatologia reprezinta totalitatea credintelor , conceptiilor referitoare la soarta finala a lumii si a omului.
Deconectat
RE: Mic Dicţionar Teologic
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
8534. Postat la 17/02/2011 16:05 - 5244z21h31m
Multumim, Aly, pentru feed-back, Domnul sa-ti dea rasplata!
Sa finalizam chestiunea revelatiei speciale, focalizandu-ne putin pe un element al sau, anume Sfanta Scriptura. Cand vorbim despre revelatie si Biblie, exista un tip de revelatie extrem de importanta, pe care daca o neglijam, riscam sa alunecam in iudaism...Se numeste REVELATIA PROGRESIVA. Dictionarul de termeni teologici scris de Stanley J. Grenz, David Guretzki si Cherith Fee Nordling defineste acest tip de revelatie ca fiind "revelarea de Sine a lui Dumnezeu, care se realizează progresiv de la perioada VT la cea a NT. Ca atare, ştim mai multe despre Dumnezeu din perspectiva lui Isus Hristos decît din perspectiva Legii şi a Profeţilor. Potrivit revelaţiei progresive, VT ar trebui să fie înţeles în lumina învăţăturii depline care se găseşte în NT."
Riscul de a intelege gresit acest tip de revelatie este mare, mai ales pentru cei care strica echilibrul fin existent intre VT si NT. Consecintele intelegerii gresite a acestei relatii se vad lamurit in anumite adunari, iar leacul si tamaduirea este revenirea nu numai la slova, ci si la Duh (II Cor. 3:6 b ).
Fiti binecuvantati!
Din El, prin El, şi pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Buna ziua,
În Cuvântul către cititori cu care se deschide DICŢIONARUL DE TERMENI TEOLOGICI, autorii Stanley J. Grenz, David Guretzki, Cherith Fee Nordling subliniază următorul aspect "Nu poţi înţelege teologia fără definiţii", aşa cum "nu poţi cunoaşte distribuţia unui spectacol, dacă nu ai programul serii."
Acest dicţionar, apărut la Editura Logos din Cluj-Napoca, în 2005, descrie termenii EXEGEZĂ şi HERMENEUTICĂ în felul următor:
1. EXEGEZĂ,eisegeză= în sens literal, "a extrage înţeles din" sau "a introduce înţeles în" text. Exegeza constituie procesul prin care se încearcă să se înţeleagă ce înseamnă sau ce comunică un text în sine. Termenul eisegeză este folosit în general în sens peiorativ, pentru a desemna practica de a impune unui text un înţeles preconceput sau străin acestuia, chiar dacă acel înţeles nu ar fi putut exista în text la momentul scrierii.
2. HERMENEUTICĂ = Disciplina care studiază principiile şi teoriile referitoare la modul în care trebuie să fie interpretate textele, mai ales textele sacre precum Scriptura. Hermeneutica este preocupată şi de înţelegerea rolurilor şi a relaţiilor unice dintre autor, text şi cititorii iniţiali şi ulteriori.
3. HERMENEUTICA suspiciunii. =Expresie folosită de filozoful francez Paul Ricoeur pentru a desemna practica interpretativă de a aborda textul cu întrebări sau "suspiciuni" faţă de autenticitatea sau veridicitatea lui. Şi invers, hermeneutica suspiciunii permite textului să pună sub semnul întrebării presupoziţiile şi concepţia despre lume şi viaţă a cititorului.